Parcul National Yasuni se afla in Ecuador, are o suprafata de 9 820 kilometri patrati. A fost desemnat UNESCO Biosphere Reserve in anul 1989 si pe teritoriul lui traiesc doua din triburile indigene ce au drepturi ancestrale asupra acestei intinderi de pamant, care nu au fost contactate: Tagaeri si Taromenane.

Yasuni

Parcul Yasuni are o foarte mare diverisitate biologica aici regasindu-se in numar de destul de ridicat de specii precum: amfibieni, mamifere, pasari, reptile etc. Exista aici 150 de specii de amfibieni (mai multe cat in Statele Unite si Canada la un loc), 121 specii de reptile documentate, 382 specii de pesti cunoscute, 596 specii de pasari, 117 specii de lilieci, 100 000 de specii diferite de insecte (doar pe suprafata unui hectar).

De asemenea locul abunda in plante vasculare, fiind cel de-al noualea loc unde se pot gasi peste 4 000 de astfel de specii pe o suprafata de 10 000 kilometri patrati. Mai exista o mare diversitate de plante lemnoase, 43 de soiuri de vertebrate si 220 – 720 de specii de plante diferite. Pe langa toate acestea parcul se lauda cu doua premii la nivel mondial, unul pentru diversitatea plantelor lemnoase si unu pentru cei mai documentati copaci si liene.

Locul acesta, este de asemenea, foarte bogat in petrol, avand (estimative) cam 800 de milioane de barili de petrol, 20% din el fiind localizat in Ishpingo-tiputini-Tambococha. Odata descoperite aceste reserve ecologistii si oamenii de stiinta au cerut guvernului, in 2007, sa protejeze parcul. Astfel ca Rafael Correa a realizat Yasuni ITT Initiative ce avea ca scop protejarea terenului impotriva forarii. Desi petrolul ar fi fost important pentru economia tarii, forarea ar fi dus la o poluare masiva a zonei naturale (app 400 milioane de tone de dioxid de carbon).

Yasuni11

Insa, in aceasta initiative a presedintelui era stipulate ideea de strangere de fonduri, pentru a compensa macar jumatate din ceea ce putea iesi din exportul petrolului. Din pacate, in 12 ani s-au strans doar 3.6 miliarde, iar guvernarea Ecuadorului a decis ca nu v-a mai tine cont de acest act (ITT Initiative, mai sus mentionat), desi in urma numeroaselor donatii s-a ajuns la sume precum 1.7 miliarde dolari. Banii au fost folositi pentru a porni forarile, astazi o treime din economia tarii fiind asigurata de industria petroliera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.