Parcul National Zion se afla in Statele Unite ale Americii, la granita dintre statele Arizona si Utah. Ocupa o suprafata totala de 590 km² si se regaseste la intersectia dintre Platoul Colorado, Desertul Mojave si Marele Bazin.
Aceasta regiune a fost declarata parc national in anul 1919, la zece ani dupa ce a fost numita monument natural si national. Nu a avut de la bun inceput aceasta suprafata, deoarece Canionul Kolob a fost inclus abia in anul 1956. De altfel, in acest canion se gaseste un monument al naturii unic – bolta Kolob, care este cea mai inalta bolta-arcada de pe planeta, anvergura sa atingand aproape 95 de metri. Alte obiective foarte populare si interesante sunt Angel’s Landing, Weeping Rock, The Three Patriarchs, Emerald Pools, The Great White Throne sau Virgin River Narrows.
Numele parcului provine din ebraica si este un cuvant des auzit la mormonii din Utah. De altfel, Canionul Zion a fost “botezat” asa de doi mormoni, care au descoperit monumentul in anul 1858. Inseamna “loc de refugiu”, “lacas sfant”, denumirea facand referire la salbaticia locului. Initial, monumentul national declarat in anul 1909 se numea Mukuntuweap.
Cele mai cunoscute canioane din parc sunt Zion si Kolob, ale caror roci sedimentare s-au format in peste 150 de milioane de ani. Rocile impresioneaza prin culorile lor, care variaza de la brun la portocaliu. Desi cele mai multe canioane din lume au aparut datorita falierii muntilor sau datorita ghetarilor din era glaciara, Canionul Zion a fost sapat de raul Virgin. Vara, raul devine un parau si este greu de crezut ca, timp de milioane de ani, a dat nastere unei asemenea minunatii. Canionul are o lungime de 24 de kilometri si 800 de metri adancime.
Daca astazi Parcul National Zion este vizitat de milioane de turisti in fiecare an, lucrurile nu au stat asa intotdeauna. Presedintele American William Howard Taft a declarat aria monument national abia dupa ce un pictor a organizat o expozitie in care si-a aratat operele, acestea infatisand aspecte ale parcului. Expozitia a avut loc in anul 1904, iar pana in 1909, cand a fost proclamat Monumentul National Mukuntuweap, au fost publicate mai multe articole si fotografii ale acestui loc fascinant.
Insa acest lucru nu a insemnat neaparat ca numarul turistilor a crescut dintr-odata. Din contra, zona a fost vizitata destul de rar, mai ales ca se afla intr-un loc nu tocmai accesibil – sudul statului Utah inca nu avea drumuri asfaltate, iar locurile de cazare erau inexistente. Lucrurile au inceput sa se schimbe incepand cu anul 1917, cand drumurile au fost realizate, iar vizitatorii au inceput sa stea in corturi. Mai tarziu, au fost create si locuri de cazare, iar astazi parcul se afla pe locul opt in topul celor mai vizitate parcuri nationale din State.
Parcul National Zion reprezinta paradisul pentru cei carora le place sa isi petreaca timpul liber catarandu-se pe stanci. Cei mai populari pereti sunt cei denumiti Touchstone, Spaceshot, Moonlight Buttress si Prodigal Son. De asemenea, locul este ideal si pentru iubitorii de plimbari lungi in natura, oferind trasee care dureaza chiar si 12 ore. Se organizeaza si cursuri de echitatie, iar cei mici nu sunt uitati nici ei – exista tot felul de programe pentru copiii cu varste intre 6 si 12 ani, in care invata importanta locului in care se afla, dar fac si tot felul de activitati distractive.
In ceea ce priveste fauna, in Parcul National Zion se regasesc aproape 80 de specii de mamifere, in jur de 290 de sepcii de pasari, peste 20 de specii de reptile si cateva specii de pesti. Fauna este raspandita in patru zone: padure de conifere, padure din zonele joase, desert si zona de langa ape. Pot fi vazute exemplare de coioti, ursi negri, pume, veverite de stanca, marmote, iepuri de camp, soparle, testoase de desert, bufnite tipatoare sau acvile de munte.
Flora Parcului National Zion este si ea bogata – se gasesc circa 900 de specii de plante. In zonele desertice pot fi vazute multe specii de cactus, iar in zonele mai umede predomina speciile de feriga. Zonele de langa ape sunt pline de salcie, artar comun si artar american. De asemenea, in cadrul parcului cresc si yucca, diverse specii de pin si stejar, dar si ierburi scunde. Interesanta este planta Datura wrightii, care are proprietati halucinogene puternice, desi creste intr-un climat nu tocmai bland.