Acest parc natural se află la numai 35 kilometri distanţă de oraşul Durban, fiind căţărat pe colina denumită Botha. Parcul safari PheZulu reprezintă un obiectiv turistic major, graţie peisajelor de natură, importanţei istorice şi vieţii sălbatice, tipice Africii de Sud.
Este o minunată experienţă pentru vizitatorii cei mai curioşi, cărora le propune atât lecţii fascinante de istorie, cât şi întâlniri cu unele dintre cele mai impozante reptile sud africane.
Parcul safari PheZulu, după cum indică şi numele, este localizat chiar în centrul regiunii KwaZulu Natal, de-a lungul faimoasei văi a celor o sută de coline. Priveliştea asupra văii este unul dintre punctele forte ale parcului safari PheZulu, impresionând turiştii prin frumuseţea naturii şi urmele civilizaţiilor băştinaşe.
În cadrul acestui parc, este cuprins şi un sat reprezentativ pentru stilul de viaţă al africanilor Zulu. Satul poartă numele de PheZulu şi în ultimii treizeci de ani a fost locuit de clanul Gasa.
Aşezarea a fost însă întemeiată cu foarte mult timp în urmă de către populaţia Zulu, iar turiştii au şansa să admire câteva dintre rămăşiţele existenţei lor în acest loc, sub forma unor adăposturi cu tavan lăsat şi care serveau drept locuinţe. Localnicii satului PheZulu sunt foarte ospitalieri cu turiştii şi dornici să le împărtăşească din credinţele şi cultura populaţiei Zulu. O vizită în acest sat reprezintă o minunată lecţie de istorie. Localnicii cunosc în amănunţime ritualurile specifice culturii Zulu, iar la finalul fiecărei vizite, organizează adevărate petreceri în timpul cărora dansează pe ritmuri Zulu, în veşminte tradiţionale, dovedindu-şi abilităţile artistice şi forma fizică de excepţie.
Cele mai interesante artefacte din satul PheZulu constau în renumitele scuturi de luptă Zulu. Au fost create în timpul regelui Zulu Shaka, cu sute de ani în urmă şi folosite în absolut toate bătăliile acestor oameni. În prezent, scuturile Zulu nu se mai folosesc în înfruntări violente, ci fac parte din ceremonialul unor evenimente private, nunţi şi înmormântări. În satul PheZulu există încă oameni care se ocupă cu producerea acestor obiecte tradiţionale, pe care localnicii le utilizează în timpul unor ritualuri religioase. Scuturile se vând deseori pe post de suvenire. Sunt însă create după o tehnică extrem de veche şi secretă, transmisă din generaţie în generaţie.
Turiştii au o grămadă de lucruri de făcut în cadrul parcului safari PheZulu. Există foarte multe trasee, pe urmele animalelor sălbatice şi a păsărilor care locuiesc aici. Cele mai uşor de prins cu aparatul foto sunt zebrele extrem de agile, girafele prietenoase, antilopele impala foarte timide şi gnuul cel jucăuş. Mai puţin obişnuite cu prezenţa omului sunt râsul african, mistreţul, antilopa duiker şi căprioarele.
De-a lungul unei vizite în parcul safari PheZulu, turiştilor le sunt arătate şi câteva dintre plantele miraculoase ale regiunii. Este vorba despre plante folosite în medicină, datorită unor calităţi vindecătoare. Cei care le-au descoperit şi folosit pentru prima dată au fost africanii Zulu.
O altă mare atracţie o reprezintă o subregiune a parcului PheZulu destinată crocodililor şi şerpilor. Aici, turiştii nu se pot plimba singuri, ci doar însoţiţi de ghizi care se asigură că vizitatorii nu se expun unor riscuri inutile. În plus, ei oferă şi o sumedenie de informaţii extrem de interesante despre crocodilii şi şerpii specifici Africii de Sud. Vedeta acestui părculeţ este Junior, un crocodil de Nil în vârstă de 102 de ani. Tot în vedetă pozează şi Cleo, un piton rasa Burmese, cântărind nu mai puţin de 42 kilograme. Turiştii au voie să mângâie pitonul dacă doresc, evident, sub supravegherea personalului parcului PheZulu.
Printre speciile fascinante de şerpi indigeni de aici se numără: pitonul african de stâncă, şarpele mamba verde african, şarpele mamba negru african, vipera sâsâită, cobra pădurilor, naja sau cobra roşie scuipătoare, cobra egipteană, vipera săgeată (una dintre cele mai veninoase vipere de pe pământ), pitonul burmese, anaconda, şarpele boa, şarpele brun de casă.
Şarpele Puff Adder este unul dintre cei mai periculoşi. Majoritatea oamenilor sunt muşcaţi de aceşti Puff Adder care au o viteză de reacţie extraordinară. Muşcă atât de brusc, încât omul nu apucă nici măcar să încerce a se feri. Aceşti şerpi se numără printre cei mai faimoşi şerpi ai pacului safari PheZulu, iar de-a lungul continentului african ei există în mai multe variante de culoare. Sunt cei mai comuni şerpi din Africa de Sud şi dau naştere la pui vii.
Cobra scuipătoare îşi trage numele de la veninul pe care îl împroşcă de la distanţă, atunci când se simte în pericol. Ca avertisment, scuipă venin. Din păcate, această cobră are tendinţa de a scuipa pe oameni în faţă, deseori în ochi sau gură. Datorită forţei fălcilor sale, poate împroşca cu venin de la o distanţă de trei metri.
Şarpele Boomslang este mai greu de admirat, întrucât preferă să trăiască la înălţime, printre crengile copacilor. Se hrăneşte în special cu păsări şi reptile mici, dar dacă muşcă oameni poate cauza situaţii extrem de grave. Veninul acestui şarpe este foarte periculos pentru că atacă direct factorul de coagulare al sângelui. Este uşor de recunoscut, datorită aspectului său unic. Are ochii extrem de mari, spre diferenţă de restul şerpilor.
Pitonul african de stâncă este cel mai mare şarpe african, putând ajunge până la cinci metri lungime. Îşi ucide prada strângându-se cu tot corpul în jurul ei şi sufocând-o. Acest şarpe nu are venin, în schimb îşi înfige colţii în victime pentru a le imobiliza, atunci când se înfăşoară în jurul lor.
Datorită tuturor atracţiilor sale, parcul safari PheZulu este locul ideal de desfăşurare a unor programe educaţionale printre copii. Cei mici află aici detalii interesante despre toţi şerpii de mai sus, dar mai ales învaţă şi cum să se apere de ei sau cum să reacţioneze în cazul în care sunt muşcaţi. În cadrul acestor vizite educative, copiii pot vedea pe viu cele mai faimoase reptile africane. Nici cei 100 de crocodili care trăiesc în parcul safari PheZulu nu sunt trecuţi cu vederea. Elevilor li se explică pe larg modul de viaţă al crocodililor, cum se hrănesc şi cum se reproduc, dar află şi amănunte despre habitatul lor natural.
Nu putea lipsi un magazin de suvenire, toate fiind inspirate de cultura Zulu. Ceramică, gravură, bijuterii, statuete, ţesături, imprimeuri, picturi şi chiar şi scuturi de luptă Zulu pot fi cumpărate într-o multitudine de culori şi mărimi.
Parcul safari PheZulu oferă turiştilor şi posibilitatea de a lua masa într-un local pitoresc, numit Boma. Meniurile sunt variate, combinând bucătăria tradiţional africană cu unele mâncăruri occidentale.