Nu poţi spune că ai fost în Turcia, dacă nu ai vizitat celebrul parc dedicat calului troian. „Troia” este un parc renumit în întreaga lume, organizat în jurul unui sit arheologic descoperit în secolul al XIX-lea de către arheologul Heinrich Schliemann. Săpăturile acestuia au dus la dezgroparea a nouă cetăţi de apărare, înălţate în acelaşi loc. Se pare că a șasea cetate ar fi celebra cetate Troia.

turcia 020
Povestea calului troian este deja bine-cunoscută, mulţumită (în egală măsură) operei Iliada, scrisă de Homer şi lui Brad Pitt, actorul care l-a interpretat pe Ahile în filmul inspirat de războiul de peste zece ani dintre ahei şi troieni.

Calul troian reprezenta o construcţie masivă din lemn, în formă de cal, care a fost oferită în dar cetăţii Troia. Înăuntru însă, se ascundea o mică armată. Când troianii s-au dus liniştiţi la culcare, duşmanii ascunşi în interiorul calului de lemn au năvălit în casele lor, ucigându-i şi cucerind, astfel, cetatea.

 

turcia 038
Urmele cetăţii Troia au fost dezgropate în provincia Canakkale din Turcia, iar în jurul lor s-a inaugurat un parc turistic. Există mai mulţi cai troiani în acest parc. Cel de la intrare este cel mai îndrăgit, întrucât reprezintă o construcţie modernă care poate fi escaladată. Este prevăzut cu o scară înaltă, ce duce la încăperea din capul calului. Acolo sunt mai multe ferestre micuţe unde turiştii adoră să se pozeze pe post de ostaşi ahei.

turcia 024

Cel de-al doilea cal se află în mijlocul parcului Troian din Canakkale şi este totuşi mult mai renumit decât celălalt din cauza lui Brad Pitt. La origine, este exact calul care a fost construit special pentru pelicula Troia, turnată în 2004 şi avându-l pe celebrul sex-simbol în rol principal. După terminarea filmărilor, construcţia în formă de cal troian a fost dăruită parcului din Canakkale, devenind unul dintre principalele atracţii ale locului.

turcia 019
Situl arheologic este organizat în jurul ruinelor descoperite. Se pot vedea ziduri antice, datând de pe vremuri atât de îndepărtate, încât te miri cum de mai stau în picioare – cam din epoca bronzului. Panourile explicative descriu amănunţit existenţa pereţiilor cetăţii, a turnurilor de apărare şi a unui impresionant teatru în aer liber.

Am vizitat parcul Troia în cea mai dificilă perioadă a anului, adică vara. Căldura era insuportabilă, iar vegetaţia extrem de scundă nu oferea niciun soi de protecţie turiştilor. Solul este roşu şi poţi aluneca foarte uşor şi cădea, dacă nu eşti atent sau încălţat corespunzător.

turcia 039
Din ce am înţeles, trăgând cu urechea la un ghid aflat acolo cu un grup de suedezi, lucrările de dezgropare a ruinelor continuă şi în prezent, oraşul antic de sub pământ fiind extrem de vast. Dificultatea constă în a-l aduce la suprafaţă, fără a-l deteriora. Primele săpături făcute aici, de către Schliemann, au dus la distrugerea parţială a descoperirilor.

turcia 045
Tot de la ghidul respectiv am înţeles că ruinele acestea ar fi fost locuite pentru prima oară cu cinci mii de ani în urmă. Cetatea Troia ar fi trecut prin nouă etape de restaurare până la forma ei de astăzi (sau a ceea ce a mai rămas din ea). În orice caz, este o experienţă emoţionantă. Jos pălăria pentru felul în care turcii îşi preţuiesc moştenirea culturală! Parcul Troia din Canakkale face parte din patrimoniul UNESCO. Eu recomand vizitarea lui pe timp de iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.