Este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii a cărui existență a influențat politica, cultura și turismul european în ultimii o mie de ani. Paris este primul oraș al Franței, iar cei mai mulți dintre europeni îl consideră drept un oraș mondial. Foarte multe organizații din diverse domenii de activitate și-au stabilit sediul la Paris. I se mai spune și orașul luminilor pentru că a dat lumii pe cei mai mari reprezentanți ai Iluminismului și a fost primul oraș din lume care și-a iluminat străzile.
Viața culturală și artistică a Parisului este copleșitoare. Turiștii care doresc să cunoască cu adevărat acest oraș au nevoie de vizite prelungite, pentru că obiectivele turistice de maxim interes sunt în număr foarte mare.
Orașul Paris a fost fondat pe timpul Imperiului Roman, în secolul I, dar numele oficial i-a fost stabilit abia în secolul al IV-lea și i se trage de la un termen galic ce se traduce prin „meșteșugari”.
Cele mai cunoscute simboluri ale orașului Paris sunt:
– Turnul Eiffel, o structură de oțel faimoasă, inaugurată în 1889 și care atrage anual peste cinci milioane de vizitatori. Măsoară 324 de metri, dar înălțimea variază cu câțiva centimetri, în funcție de temperatura aerului care face ca oțelul să se dilate ori să se contracte. Este cel mai cunoscut loc al Franței în întreaga lume.
– Arcul de Triumf, în partea de vest a faimosului bulevard Champs-Elysees. Îi onorează pe eroii armatei franceze. A fost construit la porunca lui Napoleon Bonaparte și dat în folosință în anul 1836. Arhitectura este inspirată de stilul romanic, grandios.
– Muzeul Luvru, cel mai mare muzeu de istorie din Franța. De renumele lui se leagă câteva piese de artă deosebite: pictura Mona Lisa, pictura religioasă „Sfântul Francisc primește stigmatele”, de Giotto, vaza Borghese și statuia Venus din Milo. Muzeul cuprinde colecții de artă și istorie atât franceză, cât și europeană, din timpuri antice și până în secolul al XIX-lea. Frumusețea arhitecturală a palatului concurează cu expozițiile de obiecte de artă, constituindu-se într-o experiență inedită pentru suflet.
– bulevardul Champs-Elysees, unul dintre cele mai faimoase bulevarde ale lumii. Face parte din zona istorică a orașului Paris și trece drept unul dintre locurile turistice cele mai exclusiviste, și totuși populare, căci pe cât de scumpe sunt cafenele și magazinele deschise de-a lungul său, pe atât sunt și de aglomerate. Bulevardul a fost construit în secolul al XVII-lea din inițiativa Mariei de Medici, sătulă de priveliștea unui câmp pustiu, pe care l-a transformat într-o șosea cu trei benzi. În numai câțiva zeci de ani, șoseaua devenise bulevard regal, unde se plimba în ținute de gală însăși Maria Antoaneta.
– Place de la Concorde, una dintre cele mai mari și renumite piețe din Paris. A fost construită în secolul al XVIII-lea și se află în prelungirea bulevardului Champs-Elysees. De numele ei se leagă și sângeroasa poveste a ghilotinei.
– catedrala Notre Dame de Paris, vestită în toată lumea. Construcția grandioasă este închinată Fecioarei Maria și piatra ei de temelie a fost pusă tocmai în secolul al XII-lea. Stilul arhitectural este cel gotic, iar dimensiunile sunt ieșite din comun. Pot fi primiți până la 10.000 de creștini laolaltă. Fațada catedralei este o enormă dantelărie, în timp ce la interior, biserica adăpostește exemplele cele mai emoționante de talent artistic, sub forma picturilor și sculpturilor. În jur de 13 milioane de turiști îi trec anual pragul.
– Sorbona, sau cea mai prestigioasă universitate franceză din toate timpurile. Se află în centrul istoric al Parisului și este un simbol al culturii și educației franceze. A fost fondată în secolul al XIII-lea de către Robert de Sorbon și în băncile sale au învățat unii dintre cei mai mari savanți ai lumii. În capela universității este înmormântat cardinalul Richelieu.
– La Concergierie, una dintre cele mai cunoscute închisori ale Franței, cu un trecut destul de tulburător. Aici au fost întemnițați cei mai mulți membrii ai familiei regale, înainte de a fi uciși cu prilejul Revoluției Franceze.
– Montmartre, o zonă istorică considerată cel mai faimos loc cultural al Parisului. Este vorba despre un cartier construit pe platforma unei coline și din cadrul căruia fac parte cele mai pitorești cafenele pariziene, atelierele de creație ale unor artiști celebri și Bazilica Sacre Coeur.
Parisul este și un adevărat centru culinar. Mâncarea este sofisticată, scumpă și foarte fină. Cele mai multe restaurante sunt micuțe și aglomerate. Mesele sunt foarte apropiate unele de altele, ceea ce înseamnă că prețurile sunt acceptabile. Micul dejun este foarte simplu, dar sățios și constă, peste tot, în croasant, cafea și un fruct. La prânz, principalele meniuri sunt pe bază de fructe de mare, meniuri indiene, kosher și vegetariene. Majoritatea localurilor au oferte avantajoase la meniurile fixe. Cinele, însă, sunt extrem de scumpe, indiferent unde sunt consumate.
Parisul reprezintă mai mult decât o destinație turistică, e o incursiune în lumea bunului gust și a eleganței.