Becata pictata este o pasare de apa dulce, nemigratoare, cu o distributie foarte larga. Apare mai ales in Africa, in Asia de Sud si Est, dar si in Australia. Numeroase exemplare traiesc in Insulele Filipine, Tasmania, China, Myanmar, Vietnam, Indonezia, Laos si Coreea de Nord.

Particularitatea acestei specii consta in pata alba distincta din jurul fiecarui ochi. La maturitate aceasta pasare are lungimea de 23-28 cm, anvergura aripilor de 50-55 cm si greutatea de 90-200 g. Dimorfismul sexual este foarte pronuntat. Penajul masculului este diferit de cel al femelei. Mai mult decat atat cele doua pasari difera si prin marimea corpului, intotdeauna masculul este mai mic decat femela.

Pe partea dorsala a corpului coloritul penajului la ambele sexe este gri-maroniu cu dungi transversale de ocru si alb. Coada este gri cu dungi transversale maronii si negre. Masculii au un colorit mai luminos si se remarca prin pata alba tivita cu negru din jurul fiecarui ochi. Gusa este gri-maronie marginita cu dungi negre si albe.

Femela are capul si gatul maro, iar aripile negre-aurii. Ciocul este foarte lung, puternic si drept, de culoare bej-rosiatica, ochii mari cu irisul de culoare neagra, iar picioarele sunt destul de mari si robuste, fiecare cu trei degete lungi si un al patrulea mai scurt, prevazute cu membrane de inot.

Citește și:  Află ce bufniță se ascunde (Athene cunicularia) și trăiește într-o vizuină
Becata pictată

Aceasta pasare are un zbor greoi, pe sol alearga cu viteza, cea mai mare parte a timpului si-o petrece scormonind printre ierburi, in pamant sau in mal in cautare de hrana – de larve de insecte, viermi, crustacee, moluste si seminte.

In perioada de imperechere femela si masculul pot fi observati impreuna cum construiesc un cuib in apropierea apei pe malul acesteia sau asezat, astfel incat partial pluteste pe apa. Uneori intre femele se dau lupte pentru alegerea masculului. Dupa imperechere femela depune 5-6 oua in cuib, iar masculul este cel care le cloceste timp de 19 zile.

Intre timp femela nu prezinta nici un interes pentru ponta depusa, ea paraseste cuibul, pleaca in cautarea altui mascul. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti cu viermi si larve de insecte de catre mascul.

Begata pictata face parte din ordinul Charadriiformes, familia Rostratulidae. Are denumirea stiintifica de Rostratula benghalensis si este considerata o specie vulnerabila in pericol de disparitie.

Video – Becata pictata (Rostratula benghalensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.