Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) este o pasare acvatica, raspandita in Asia de Sud si in Africa. Cloceste in tara noastra si in Bulgaria. In Europa de Sud pelicanii clocesc pe langa mlastini si lacuri, ei vin la sfarsitul lunii aprilie si pleaca in luna octombrie.
Penajul este alb, doar cu cateva pene de la aripi mai inchise la culoare. Ciocul si sacul gutural sunt de culoare galbuie, picioarele rozii. Atat masculul, cat si femela prezinta in crestetul capului un mot scurt si zburlit.
Pasare adulta are lungimea de 170 cm, deschiderea aripilor de 3 m si greutatea de 11 kg. Se hraneste cu peste si crustacee. Cu ciocul lor mare scot din apa pestii goniti in prealabil cu micari de vasle.
Pelicanii traiesc si clocesc in colonii mari. Isi construiesc cuibul din bucati de stufaris, rizomi, radacini, trestie si papura calcata. Cuiburile sunt foarte apropiate unele de altele. Femela depune doua sau trei oua care sunt destul de mici si le cloceste o perioada de 32 de zile. Puii se nasc golasi, dar bine dezvoltati, in cateva zile se acopera cu puf de culoare cenusie.
La inceput sunt hraniti de parinti, care regurgiteaza continutul stomacal cu pesti in mare parte digerat, mai tarziu ei baga singuri capul in sacul gutural si isi iau hrana inca nedigerata.
In timpul zborului, ei tin capul tras inapoi, iar la inot se inalta mult deasupra luciului apei.
Pelicanul comun face parte din ordinul Pelecaniformes si familia Pelecanidae. Este o pasare ocrotita prin lege, considerata un monument al naturii.