Chirichița cu obraz alb (Chlidonias hybridus) este o pasăre migratoare cunoscută pentru prezența sa în zonele umede din Europa, Asia și Africa. Cu un penaj gri-albăstrui și capul negru înconjurat de o pată albă distinctivă, această pasăre elegantă populează apele de mică adâncime, unde își petrece timpul vânând insecte, pești și amfibieni. Zborul său ondulatoriu și grațios o face ușor de recunoscut în peisajul acvatic, iar migrațiile sale impresionante o duc până în regiunile tropicale și, uneori, chiar mai departe.

Habitatul și distribuția geografică a chirichiței cu obraz alb

Chirichita cu obraz alb (Chlidonias hybridus) este o pasare migratoare care soseste in tara noastra odata cu alte specii de chirichite. Ele populeaza coastele si apele dulci ale lumii intregi. Apare in Europa, Asia si Africa. Executa migratii mari care le duc pana in regiunea tropicala, uneori trec de aceasta zona, ajungand pana in regiunea antarctica.

Caracteristicile fizice și zborul chirichiței cu obraz alb

Are partea de deasupra capului de culoare neagra, marginita de o zona alba, care cuprinde obrajii si zona de sub cioc. In rest, corpul are un colorit gri-albastrui. Ciocul este lung, ascutit si rosu, irisul este maroniu, picioarele sunt scurte si rosii. Iarna penajul are nuante mult mai deschise. Pasarea adulta are lungimea de 23-24 cm, deschiderea aripilor de 70-75 cm si greutatea de 80-90 g.

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada iunie-iulie, femela depune 2-4 oua verzui cu pete negre. Ouale sunt clocite de ambii parteneri, o perioada de 14-18 zile, apoi tot impreuna, cele doua pasari apara si hranesc puii neajutorati. Puii sunt acoperiti cu puf alb pe partea ventrala si maroniu-cafeniu pe partea dorsala.

Pasărea migratoare chirichița cu obraz alb

Pe sol se deplaseaza cu pasi mici, sacadati, in timpul zborului dovedesc insusiri de bune zburatoare. Bat din aripi incet, cu amplitudine mare si aluneca in linie ondulatorie, lina, apoi bat mai puternic si parcug vazduhul cu viteza fulgeratoare.

Cand stau jos, isi tin capul aproape orizontal, astfel incat varfurile aripilor depasesc linia capului tras inapoi.

Prefera apele de mica adancime, iazuri si balti, unde obisnuiesc sa vaneze libelule din zbor, sau sa prinda amfibieni, pesti, insecte, larve si moluste.

Chirichita cu obraz alb face parte din ordinul Charadriiformes si familia Sternidae.

Ciclul de migrație al chirichiței cu obraz alb

Chirichița cu obraz alb este o pasăre migratoare ce parcurge distanțe impresionante în fiecare an. După perioada de reproducere din Europa și Asia, aceste păsări migrează către regiunile tropicale din Africa, unde își petrec iarna în apele liniștite și bogate în hrană.

Migrația lor este una remarcabilă, acoperind mii de kilometri și trecând peste diverse ecosisteme. Studiile arată că chirichițele cu obraz alb își încep migrația de toamnă în lunile august-septembrie și revin la locurile de cuibărit în primăvara următoare, odată ce condițiile climatice devin prielnice. Această ciclicitate asigură supraviețuirea speciei și adaptarea la diverse medii, în funcție de sezon.

Rolul chirichiței cu obraz alb în menținerea echilibrului ecologic

Chirichița cu obraz alb joacă un rol esențial în ecosistemele acvatice. Hrănindu-se cu insecte, pești mici, amfibieni și crustacee, această pasăre contribuie la controlul populațiilor de insecte, reducând astfel riscul de proliferare a unor specii dăunătoare.

De asemenea, prezența chirichiței în habitatele umede este un indicator al sănătății acestor ecosisteme, deoarece specia are nevoie de medii curate și bogate în resurse pentru a supraviețui și a se reproduce. În plus, fiind o specie migratoare, chirichița cu obraz alb ajută la dispersarea nutrienților între ecosistemele pe care le tranzitează în timpul migrației sale anuale, contribui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.