Pasarea-crocodilului este o specie foarte interesanta care impresioneaza prin coloritul penajului. Traieste pe Valea Nilului, in centrul, nord-estul si vestul Africii, in Angola, Uganda si sudul Sudanului. Prefera regiunile cu bancuri de nisip din apropierea raurilor, unde populeaza de asemenea si fiorosii crocodili fata de care nu manifesta incredere si nici o asociatie prea stransa.

Numele de pasarea-crocodilului vine de la faptul ca uneori se hraneste cu lipitorile si parazitii de pe spatele si din gura acestor reptile. Nu apare deloc in apropierea asezarilor umane.

Are marimea corpului ca a unei prepelite, cu lungimea de 19-21 cm si greutatea de cateva sute de grame. Penajul este gri-albastrui pe partea dorsala si alb-galbui-portocaliu pe cea ventrala. Pe spate are o banda neagra care se intinde si in zona pieptului. Capul este mare, crestetul este negru la fel si obrajii. De la cioc si pana spre ceafa, pe deasupra ochilor are cate o dunga alba ce contrasteaza puternic cu negrul de deasupra capului.

Ciocul este scurt, drept si gri-negricios, iar ochii sunt rotunzi, ca doua margele intunecate. Aripile sunt triunghiulare, mari, gri-albastrui, coada este destul de scurta, penajul deasupra este gri-deschis, iar dedesupt alb.

Picioarele sunt subtiri, gri, au degete prevazute cu gheare ascutite si curbate. Masculul si femela au penajul similar, nu exista un dimorfism sexual pronuntat intre ei. Zborul lor este rapid, sigur, iar in caz de pericol bataile din aripi sunt bruste si nervoase, iar sunetele seamana cu un puternic ,,krrr-rr-krrr-rr-krrr-rr”. .

Citește și:  Peștele ghidrinul (Gasterosteus aculeatus) are trei spini mobili pe spate
Pluvianus aegyptius
Pluvianus aegyptius

In perioada de reproducere are un mod foarte interesant de a-si depune ouale in nisipul de pe malul raurilor sau lacurilor. De regula face in nisip gropi adanci de 10 cm, pune 3-4 oua (o singura ponta) si le acopera cu nisip pentru a le proteja de pradatori. Acestea sunt lasate astfel in nisipul fierbinte, iar clocitul se face datorita caldurii soarelui. Cand nisipul este prea fierbinte, femela si mascul se aseaza pe locurile unde au depus ouale pentru a regla putin temperatura acestuia si astfel solul sa se racoreasca.

Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt capabili sa alerge pe cele doua picioruse din prima zi de viata. Cand sunt in pericol, parintii ascund puii o perioada scurta de timp in gropile cu nisip si ii apara de pradatori cu pretul vietii lor. La inceput sunt alimentati de parinti cu larve, moluste si abia la varsta de 4 saptamani incep sa-si caute hrana singuri.

Pasarea-crocodilului are denumirea stiintifica de Pluvianus aegyptius, face parte din ordinul Caradriiformes, familia Pluvianidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Pasarea-crocodilului:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.