Pasarea cu gluga este o specie din categoria zburatoarelor de padure ce isi petrec majoritatea timpului in regiunile impadurite cu foioase, umede si racoroase, cu mlastini si cursuri de ape in apropiere. Particularitatea ei consta in tendinta de a se hrani din zbor, de a prinde insectele din aer apropiindu-se de sol doar la cativa metri.

Are un puternic instinct teritorial, isi delimiteaza anumite zone pentru iernat si clocit. Cuibareste in regiunile din centrul si estul Statelor Unite ale Americii, sud-estul Texasului, nordul Floridei, iar in lunile de iarna migreaza in America Centrala, in sudul Mexicului si Insulele Caraibe. Interesant la aceasta specie este ca masculul si femela se diferentiaza nu atat prin dimensiunea corpului, cat prin preferinta lor pentru habitate diferite. Masculul zboara mai ales in padurile seculare, iar femela in locurile cu paduri umede, inundate.

Pasarea cu gluga are lungimea corpului de 13 cm si greutatea de 9-12 g, masculul este intotdeauna putin mai mare ca femela. Penajul este viu colorat, in nuante de galben pe partea ventrala si verzui pe cea dorsala. Coada este patata cu alb, ciocul este ascutit, scurt, subtire si de culoare inchisa. Picioarele sunt micute, roz-maronii, cu degete subtiri cu gheare lungi curbate si ascutite. Numele de pasarea cu gluga vine de la desenul negru de pe partea superioara a capului si din zona gusei ce creeaza in contrast cu coloritul galben al fetei aspectul interesant ca ar avea o gluga pe cap.

Citește și:  Pasărea muscarul sur din marea familie a muscarilor
Wilsonia citrina, Foto: nejohnston.org

Zborul sau este vioi, agil, perfect adaptat sa prinda din zbor insectele preferate cu care se hraneste. Consuma insecte, dar si gandacei, furnici, lacuste, larve de insecte, omizi, paianjeni si mici artropode. Apelul acestei pasari este tare si ascutit, un sunet puternic, clar si rapid, cu partea finala mai stridenta comparativ cu cea initiala.

In perioada de imperechere masculul este cel care isi delimiteaza un teritoriu si il apara de orice intrus. La scurt timp in locul de cuibarit ajunge si femela care incepe sa-si construiasca un cuib la o inaltime de 0,3-1,8 m pe crengutele tufisurilor joase, din diferite vegetale, bucatele de scoarta de copac si fire de iarba uscate. La pasarea cu gluga masculul nu este monogam, el poate avea si doua femele in aceeasi perioada de depunere a oualor. Ponta consta din 3-4 oua albe cu pete maronii. Acestea sunt incubate doar de femela timp de aproape 2 saptamani. Dupa eclozarea oualor apar puii care se dezvolta foarte rapid, la numai 10 zile au corpul acoperit cu pene si reusesc sa zboare.

Pasarea cu gluga face parte din ordinul Passeriformes, familia Parulidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Wilsonia citrina.

Video – Pasarea cu gluga (Wilsonia citrina):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.