Pasarea Emu (Dromaius novaehollandiae) este o specie care populeaza Australia. Prefera regiunile semidesertice, stepele deschise si codrii din zonele mai secetoase.

Este cea mai mare pasare indigena a Australiei, nezburatoare si nemigratoare, are penele zburlite, care atarna, picioarele mari, puternice si aripi minuscule. Ambele sexe au penajul uniform colorat in cafeniu sters.

Femelele sunt mai mari si au un colorit putin mai inchis. Capul si gatul sunt mai intunecate, de cele mai multe ori negre. Pasarea adulta ajunge la inaltimea de 1,5-1,9 m si greutatea de 30-60 kg. Alearga foarte repede, daca este amenintata poate fugi cu o viteza de 50 km/ h.

Calatoreste pe distante lungi cand hrana este greu de gasit, ea preferand sa manance seminte, boabe de cereale, ierburi verzi si flori. Pasarile mai tinere se hranesc cu omizi, lacuste si diferite nevertebrate.

Cea mai mare parte a zilei si-o petrece mancand. Sunt pasari diurne, in zilele toride de vara se odihnesc la umbra. In unele zone din Australia continentala unde se cultiva foarte mult cereale, pasarea Emu este considerata un mare daunator.

Citește și:  Pasărea cântătoare ciocârlanul (Galerida cristata), o pasăre sedentară

pasarea emu

Femela depune un numar de pana la 20 de oua mari de culoare verde-inchisa si apoi la fel ca si femela cazuar, ea paraseste cuibul. Ouale sunt clocite 56 de zile de mascul, care nu bea si nu mananca in timp ce sta in cuib.

Femela ajuta la clocit numai cateva ore in timpul noptii. Puii sunt acoperiti de puf cafeniu, prezinta niste dungi longitudinale inchise. La inceput sunt hraniti de ambii parinti, apoi sunt condusi numai de mascul o perioada de opt luni.

Pasarile Emu sunt foarte sociabile, pot fi observate in grupuri razlete de cateva zeci de pasari. Sunt nepretentioase, usor de tinut in captivitate, adesea se reproduc si in gradinile zoologice. Uneori scot sunete puternice, suieratoare, dar de regula sunt tacute.

Aceasta specie face parte din ordinul Struthioniformes, subordinul Casuarii si familia Dromaiidae.

Video – Pasarea Emu (Dromaius novaehollandiae):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.