Familia Scopidae are un singur reprezentant, respectiv o pasare care are o forma interesanta a capului care se numeste pasarea-fantoma sau pasarea ,,cap in forma de ciocan”. Este o specie din peisajul Africii la sud de Sahara, din zonele mlastinoase, cu lacuri, paduri de magrove si rauri de apa dulce din Madagascar.
Pasarea-fantoma se remarca prin forma neobisnuita a capului care are un mot des si lat pe partea posterioara, dar si prin ciocul alungit, inalt la baza si turtit pe partile laterale. Este o pasare destul de mare, de talia unui ibis, are lungimea de 50-56 cm si greutatea de 470 g. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul si are greutatea mai mica, penajul este asemanator.
Exemplarele tinere (mascul si femela) sunt similare, se diferentiaza cu greu intre ele.
Corpul este acoperit aproape in intregime de penaj in nuante cafenii-inchise, cu benzi mai intunecate pe coada. Aripile sunt largi si usor rotunjite, picioarele negre si scurte pe jumatate acoperite cu pene si in rest golase, gatul nu foarte lung. Ochii sunt mici, cu irisul de culoare maro-inchis si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. In zbor pasarea face un zgomot caracteristic, scoate sunete suieratoare, ascutite.
Traieste in perechi, este activa dimineata si in amurg, in restul zilei se adaposteste la umbra padurii, sau sta nemiscata cu picioarele in apa. Hrana sa preferata consta din pesti, crustacee, broaste, mormoloci, viermi, insecte si alte vietuitoare acvatice si terestre mici.
Pentru a-si face cuibul alege cu mare atentie un loc intr-un copac secular, la bifurcarea crengilor acestuia. Cuibul este foarte mare, are forma sferica cu o deschidere destul de mica circulara, poate ajunge la un diametru de 1-2 m, uneori il instaleaza in crapaturile stancilor si il captuseste cu diferite materii vegetale uscate – tije de stuf, bete, ramurele, paie si altele.
In perioada clocitului femela depune o singura ponta alcatuita din 3-4 oua care au coaja alba, in cazuri exceptionale poate depune si pana la 7 oua. Ouale sunt clocite timp de o luna de ambele pasari, apoi dupa eclozarea lor apar puii care au corpul acoperit cu puf.
La o saptamana le apare pe cap creasta caracteristica acestei specii, iar dupa 5 saptamani au penaj si incep sa zboare. Cei mai mari dusmani ai puilor sunt soparlele, care patrund cu usurinta in cuib, de aceea doar 30-40% dintre pui supravietuiesc.
Pasarea-fantoma are denumirea stiintifica de Scopus umbretta, face parte din ordinul Pelecaniformes, genul Scopus si nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Pasarea-fantoma (Scopus umbretta):