Hylophilus ochraceiceps este o pasare nemigratoare, zglobie care populeaza regiunile cu paduri tropicale umede de la altitudini mici, din Guatemala, Mexic, Costa Rica si Honduras. Face parte din familia Vioronidae si cuprinde 10 subspecii care difera mai ales prin coloritul penajului si aria de distributie. Majoritatea pot fi observate in habitatele tropicale si subtropicale din Ecuador, Guyana, Mexic, Bolivia, Nicaragua, Venezuela, Peru, etc.
Specia Hylophilus ochraceiceps are corpul mic, delicat, cu lungimea de 11-12 cm. Penajul este frumos colorat, in nuante de culori gri-maslinii pe partea ventrala a corpului, maronii-roscate cu reflexii galbui pe aripi si coada.
Pe cap prezinta o creasta roscat-maronie ce se intinde pana la baza ciocului. Ochii sunt mari, rotunzi cu irisul de culoare deschisa, albastruie. Picioarele sunt gri-cenusii, scurte dar robuste, terminate cu degete lungi cu gheare ascutite si curbate. Ciocul este puternic, de lungime medie, putin curbat, de culoare gri.
Hrana acestei pasari consta in special din insecte, larve de insecte si furnici. Acestea sunt prinse de pe trunchiul si crengile copacilor, dar si de pe sol. Deseori pasarile Hylophilus ochraceiceps scormonesc in musuroaie, in grupuri mici sau alaturi de alte pasari amatoare de furnici.
In perioada clocitului femela si masculul pot fi observati impreuna, astfel incat deseori dupa ce apar si puii se formeaza grupuri mici alcatuite din 3-5 exemplare. Foarte interesant este modul lor de a-si construi cuibul – din crengute subtiri si fire de iarba uscate acoperite cu muschi.
Cuibul apare suspendat de creanga inalta a unui copac, la mai mult de 2 m deasupra solului. Dupa imperechere femela depune in cuib o singura ponta formata din 2 oua. In cazuri mai rare numarul de oua poate ajunge la 3. Ouale sunt clocite o perioada scurta de timp, apoi dupa eclozarea lor apar puii care sunt hraniti cu insecte de ambii parinti.
Pasarea Hylophilus ochraceiceps face parte din ordinul Passeriformes si reprezinta o specie protejata prin lege, deoarece numarul de exemplare a scazut cu 30% in ultimii 10 ani. Totusi expertii cred ca specia nu este in pericol de disparitie, deoarece declinul ei nu este suficient de rapid. Scaderea populatiei probabil se datoreaza defrisarilor mari amazoniene realizate in ultima perioada.