Home Animale Pasărea Kiwi (Aperyx australis): o specie pe cale de dispariție din Noua...

Pasărea Kiwi (Aperyx australis): o specie pe cale de dispariție din Noua Zeelandă

0

Pasărea Kiwi (Aperyx australis) este un simbol al faunei din Noua Zeelandă, cunoscută pentru aspectul său unic și obiceiurile nocturne. Această specie terestră este pe cale de dispariție, fiind afectată de vânătoare, distrugerea habitatului și prădătorii introduși.

Habitatul și distribuția pasărei Kiwi în Noua Zeelandă

Cu un corp mic, pene moi și un cioc lung cu simț olfactiv dezvoltat, Kiwi-ul se remarcă prin adaptarea sa la viața nocturnă și incapacitatea de a zbura. În ciuda eforturilor de conservare, pasărea Kiwi rămâne vulnerabilă, iar măsurile pentru protejarea acesteia sunt esențiale.

Pasarea Kiwi (Aperyx australis) cunoscuta si sub numele de strutul sitar, cu ani in urma popula intreaga Noua Zeelanda. Numarul acestor pasari a fost redus foarte mult de vanatul intensiv, despadurire si pradatori (hermeline, porci, caini, pisici).

Caracteristicile fizice și adaptările pasărei Kiwi

Sunt pasari terestre, de talie mica, au corpul indesat, gatul scurt si gros. Pot ajunge la inaltimea de 50-65 cm si greutatea de 1,5-4 kg. Ciocul lor este foarte lung, de cca. 15 cm, putin indoit in jos, in partea lui terminala se deschid narile, iar la baza este prevazut cu numerosi peri.

Aripile apar ca doua cioturi, ascunse bine in pene, picioarele sunt scurte si groase, au cate patru degete fiecare, coada lipseste. Corpul este acoperit de pene lungi, moi, care atarna in jos, de culoare castanie. Puii au acelasi colorit ca adultii.

Pasarea Kiwi traieste singura prin padurile umede cu solul moale, in care poate patrunde cu usurinta in cautarea hranei. Cu ajutorul simtului olfactiv bine dezvoltat si cu ciocul ei lung, ea gaseste larve de insecte, viermi, cicade, centipede, frunze cazute si alte animale mici.

Pasărea Kiwi

In cautarea hranei preferate ea se conduce in special dupa simtul olfactiv, in urma adaptarii la viata nocturna ochiul este mult regresat (este aproape oarba). Auzul este bine dezvoltat. Poate sa-si impinga intregul cioc in pamant pentru a ajunge la hrana dorita.

Reproducerea și rolul masculului în îngrijirea puilor

In perioada de reproducere traiesc in perechi. Femela depune doua pana la patru oua, la intervale lungi de timp. In raport cu marimea corpului acestea sunt foarte grele, ajung la 450 g.

Folosindu-se de picioarele cu gheare foarte puternice, ea scormoneste la radacinile copacilor niste adancituri in care asaza ouale. Acestea sunt clocite numai de mascul. Dupa aproximativ trei luni puii sparg coaja si ies acoperiti deja cu pene.

Populatia indigena polineziana din Noua Zeelanda considera aceste pasari ca fiind sacre, apartinand zeului padurilor. Numai capetenia vechilor luptatori maori avea dreptul sa manance carnea lor si sa foloseasca penele la fabricarea unei pelerine pe care o purta pe spate.

Pasarea Kiwi este pe cale de disparitie, face parte din ordinul Apterygiformes si familia Apterygidae.

Amenințările prădătorilor și impactul acestora asupra populației Kiwi

Una dintre principalele amenințări la adresa pasărei Kiwi este introducerea prădătorilor în habitatul său. Specii precum câinii, pisicile, hermelinele și porcii au un impact devastator asupra populației de Kiwi. Puii și ouăle sunt extrem de vulnerabile în fața acestor prădători, iar păsările adulte, deși mai rezistente, pot fi atacate cu ușurință. În plus, defrișările și activitățile umane au redus zonele protejate, forțând Kiwi-ul să se refugieze în teritorii limitate.

Programele de conservare au introdus măsuri de control al prădătorilor, precum și crearea de sanctuare speciale unde aceste păsări pot trăi fără pericol. Cu toate acestea, succesul pe termen lung al acestor măsuri depinde de educația populației și de protecția continuă a habitatelor rămase.

Video – Pasarea Kiwi (Aperyx australis):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version