Pasarea-soare cu pieptul rosu aprins face parte din familia Nectariinidae – a pasarilor-soare si a vanatorilor de paianjeni. Aceasta pasare cu penajul frumos colorat este raspandita in regiunile impadurite din sudul, estul si vestul Africii, in savanele si zonele tropicale. Se aseamana cu pasarea colibri doar ca nu da atat de des din aripi ca si aceasta.

Numele pasarii vine de la penajul masculului interesant colorat, acesta are gusa de un rosu-aprins, zona din jurul ciocului verde-irizant, iar pe restul corpului coloritul este negru. Femela are un colorit puternic maro sau negricios pe partea dorsala si maroniu-deschis pe cea ventrala.

Ambele pasari au lungimea corpului de aproximativ 15 cm, greutatea de 10-11 g, iar ciocul foarte lung, curbat si puternic, perfect adaptat pentru colectarea insectelor, larvelor si a nectarului din flori, ajutandu-se si de limba lunga si tubulara. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare inchisa. Picioarele sunt gri-negricioase, scurte dar robuste, se termina cu degete lungi cu gheare ascutite si curbate. Coada este lunga si lata, masoara cam jumatate din lungimea corpului si este alcatuita din pene negre.

Citește și:  Specii de cărăbuși șuierători din familia Histeridae
Nectarinia senegalensis, Foto: adventurecampstz.com
Nectarinia senegalensis, Foto: adventurecampstz.com

Aceste pasari nu migreaza si sunt agresive si teritoriale. Perioada de imperechere este in lunile august-martie timp in care femela isi construieste un cuib la inaltime mai mare de 2 m deasupra solului pe ramura unui copac bine ales. Acesta este format din crengute subtiri, frunze, fire de iarba uscate si panza de paianjen.

Fiecare femela depune o singura ponta alcatuita din doua oua mici de culoare alba sau gri cu pete intunecate. Ouale sunt clocite de femela timp de doua saptamani, apoi eclozeaza si apar puii care sunt hraniti de parinti cu larve de insecte pana in momentul in care au corpul acoperit cu pene si incep sa zboare.

Pasarea-soare cu pieptul rosu aprins face parte din ordinul Passeriformes si nu este o specie in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Nectarinia senegalensis.

Video – Pasarea-soare cu pieptul rosu aprins (Nectarinia senegalensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.