Starcul mic (Ixobrychus minutus) sau starcul pitic duce un mod de viata foarte retras. Traieste in Asia, Europa si Africa. Prefera regiunile cu mlastini, zone cu vegetatie densa si stuf inalt.

Masculul are penajul pe spate, umeri si coada de culoare verzuie si neagra. Femela are penajul asemanator, dar putin mai sters. Pe spate si umeri coloritul este maro, iar gatul, partile laterale si pieptul sunt mai inchise decat la mascul.

Irisul este galben, ciocul este lung si puternic, picioarele mari, cu degete si gheare lungi. Pasare adulta are lungimea de 26-36 cm, greutatea de 60-140 g si deschiderea aripilor de 40-56 cm.

Isi face cuibul in salcii sau arbori mai mici. Uneori traiesc in mici colonii, avand cuiburile la cca. 3-5 m distanta unul de altul. Cuibul este facut de mascul, din frunze si bucati de stuf uscate. Femela depune cinci sau sase oua de culoare alba, care sunt apoi clocite o perioada de 20 de zile de ambii parteneri.

Citește și:  Rândunica, o pasăre mică se sugerează venirea primăverii

Starcul mic

Dupa ecloziune, puii neajutorati sunt hraniti de parinti. Dupa zece zile sunt acoperiti cu puf si incep sa iasa din cuib, iar dupa o luna invata sa pescuiasca singuri.

Starcul mic este o pasare destul de timida, apare dimineata devreme si seara. Zboara pe distante scurte, la inaltimi mici, facand opriri foarte dese. In timpul zborului isi tine gatul in forma literei S.

Se hraneste cu peste, broaste, mormoloci, moluste, viermi, insecte acvatice si larve. Obisnuieste sa stea nemiscat in stuf, iar cand apare prada se repede cu ciocul asupra ei.

Este o specie protejata prin lege, face parte din ordinul Pelecaniformes si familia Ardeidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.