Pasarea Terpsiphone Viridis traieste in padurile umbroase din Africa de Sud cu arbori seculari ce au coroane imense, in apropierea apelor line, intinse, a lacurilor mari, intr-un paradis in care se aud doar trilurile pasarilor si strigatele animalelor salbatice.

Aceasta specie poate fi recunoscuta usor atat prin sunetele sale deosebite, ascutite si puternice, cat si prin aspectul interesant al cozii masculului care masoara aproximativ 20 cm. Femela se diferentiaza de mascul prin faptul ca are coada putin mai scurta, dar si prin coloritul penajului in alte nuante. La varsta adulta aceste pasari au lungimea corpului de 40 cm si un penaj frumos colorat.

Masculul are partea dorsala a corpului, aripile si coada in nuante carmin, maroniu-roscat, iar partea ventrala mai deschisa, gri-albicioasa. Capul, gatul, gusa si pieptul au o nuanta gri-inchis spre negru cu nuante albatrui.

Femela are coloritul in mare parte asemanator doar in zona gatului bate in nuante grena, iar pe cap cu irizatii vernil. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa, iar in jurul lor apare cate un inel albastru stralucitor. Ciocul este scurt gri-cenusiu, iar picioarele subtiri dar robuste, cu degete lungi cu gheare tari, ascutite si curbate.

Citește și:  Delfinul lui Irrawaddy (Orcaella brevirostris), un mamifer ce trăiește în apele dulci
Terpsiphone Viridis
Terpsiphone Viridis

In perioada clocitului pasarile isi fac un cuib destul de rezistent, in forma de cupa. Acesta este construit la inaltime mare, intr-o bifurcatie de ramuri in copac si este realizat din fire de iarba, licheni, panza de paianjen, radacini si ramurele subtiri. Interesant este de observat cum pasarile stau pe marginea cuibului si cozile lor atarna peste marginea acestuia.

Dupa imperechere femela depune de obicei o singura ponta. Atat masculul cat si femela clocesc ouale timp de 14-17 zile si apoi isi ocrotesc si isi hranesc puii impreuna, pana in momentul in care acestia au corpul acoperit cu pene si reusesc sa zboare.

Aceasta specie face parte din categoria muscarilor care sunt pasari migratoare si se hranesc in special cu insecte, molii, lacuste, libelule, paianjeni si larve de insecte.

Pasarea Terpsiphone Viridis apartine de ordinul Passeriformes, familia Monorchidae si este o specie comuna in regiunile impadurite in apropierea apelor din Africa sudsahariana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.