Boicusii sunt cele mai acrobatice pasari care traiesc in Europa, America de Nord, Asia si Africa. Au talentul de a se catara chiar si pe partea inferioara a ramurilor si de a depasi in acrobatii si pe renumitul pitigoi.

Specia Remiz pendulinus apare in Europa, in special in regiunile sudice din Spania si Franta, in Bulgaria, Turcia si la noi in tara. Este o pasare foarte mica, ca o pitulice, nu depaseste lungimea corpului de 11 cm, greutatea de 8-13 g si anvergura aripilor de 16-18 cm.

Este recunoscuta usor dupa coloritul caracteristic al penajului, pe fata are o masca neagra, iar pe partea dorsala nuantele sunt in maroniu, castaniu si ocru, iar pe partea ventrala sunt albicioase. Are ciocul fin si ascutit, de culoare inchisa, gri-maronie. Ochii sunt mari si negri, iar picioarele scurte si robuste, gri spre negru.

Boicusul este o pasare migratoare, zvelta, prefera padurile de foioase sau mixte, mai ales cele de la ses din apropierea cursurilor de ape, cuibareste in salcii, plopi sau mesteceni. Interesant este modul ei de a-si construi cuibul.

Acesta este suspendat de ramura unui copac si are o forma neobisnuita – ca un sac sau buzunar inalt de 17 cm si lat de 11 cm – cu o singura intrare si este realizat din fire de iarba uscate, radacini si puf de plante care cresc in habitatul sau (salcii, plopi, stuf). De construirea cuibului se ocupa in majoritatea cazurilor masculul, iar de incubatia oualor doar femela.

Citește și:  Vânturelul roșu (Falco tinnunculus), pasăre de pradă care apare în Romania
Boicușul
Boicușul

Aceasta depune o ponta alcatuita din 5-8 oua in perioada mai-iunie care sunt incubate timp de 14 zile, timp in care masculul ii asigura hrana. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de pasarea-mama cu insecte si larve de insecte, iar masculul isi construieste un nou cuib si se orienteaza spre alta femela. Puii cresc foarte repede, dupa 18-26 zile incep sa zboare si sa-si caute hrana singuri.

Toamna aceste pasari migreaza impreuna spre regiunile din sud. Au obiceiul sa cuibareasca in grup si tot asa sa-si caute si hrana formata din insecte, mai ales din larve si oua de insecte, furnici, gandacei si paianjeni, iar uneori completata cu fructe de padure si seminte. Zborul lor este usor si rapid, la inaltimi mici, iar cantecul nu este strident, nu iese in evidenta prin sunetele emise.

Nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare este mare si in crestere.

Video – Boicusul (Remiz pendulinus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.