In spatiul mediteranean, in Europa de Sud, in Sardinia, Africa de Nord si Asia, se intalneste frumoasa pasare cocosul sultanului (Porphyrio porphyrio). Ea prefera zonele umede, cu ploi abundente, cu mlastini, pajisti inundate, cu lacuri si mici lagune, care au malurile acoperite cu stuf. Este cea mai mare specie din familia Rallidae si ordinul Gruiformes. Unele exemplare sunt sedentare, altele zboara pe distante lungi in cautarea hranei preferate.

Sunt pasari puternice, robuste, ajung la lungimea de 38-50 cm, greutatea de 500-1300 g si deschiderea aripilor de 80-100 cm. Au penajul albastru-purpuriu, negru si verde inchis pe aripi si partea inferioara a spatelui, iar sub coada prezinta cateva pene albe.

Picioarele sunt rosii-coral, destul de lungi, cu labe mari si late, cu ciocul gros si scutul de pe frunte de aceeasi culoare. Conformatia mare a labelor le permite sa paseasca usor pe vegetatia plutitoare, distribuindu-si greutatea de pe un picior pe altul. Pe timpul iernii penajul este putin mai deschis la culoare.

Hrana lor consta din vegetale diferite, pe care le care le ciugulesc, dar si din felurite vertebrate acvatice si terestre, in special melci. Uneori se catara in cuiburile altor pasari, hranindu-se cu ouale si puii mici ale acestora. Strigatul lor pare ragusit, un fel de ,,tuk-tuk-tuk”. Cand zboara, aceste pasari sunt destul de stangace, in schimb sunt bune inotatoare.

cocosul sultanului

In perioada de imperechere, masculii si femelele traiesc in grupuri de doua sau trei femele si doi pana la sapte masculi. Ouale sunt depuse intr-un singur cuib si toti membrii grupului ajuta la clocirea acestora si apoi la cresterea puilor.

Fiecare femela depune trei pana la sase oua, care sunt lucioase de culoare gri-deschisa cu pete maro-roscate, iar perioada de incubatie este de 24 de zile. Puii au corpul acoperit cu puf de culoare inchisa, parasesc cuibul imediat de la eclozare, urmandu-si parintii. Aceste pasari obisnuiesc sa-si faca un cuib plutitor din lujere de stuf si trestie aranjate in straturi, sau si-l construiesc in stuful des de pe malul apei.

In general sunt pasari sociabile si pot fi usor domesticite. In unele scrieri este mentionat faptul ca romanii cresteau cocosii sultanului ca pasari de ornament la vilele de lux si nu le foloseau niciodata drept hrana. Alte denumiri ale acestei pasari sunt: cocosul sultanului violet african, gaina violeta de apa, lisita violeta.

Video – Cocosul sultanului (Porphyrio porphyrio):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.