Jacana motata (Jacana jacana) este o pasare nemigratoare care traieste in toate regiunile cu o bogata retea hidrografica din America de Sud si sudul Americii Centrale.

Se remarca prin penajul foarte frumos colorat in cafeniu-rosu si negru. Pe cap, gat si zona pieptului penajul este de culoare neagra, pe partea ventrala este maroniu-inchis, cafeniu-maroniu pe spate cu pete rosiatice, iar penele cele mai mari ale aripilor au nuante verzui-galbui. Pasarea adulta are lungimea de 17-25 cm, masculul este mai mic, cantareste aproximativ 90-125 g, iar femela este putin mai mare avand greutatea de cel mult 150 g.

Aceasta pasare este foarte bine adaptata la biotopul ei specific, la suprafetele napadite cu plante acvatice. Are picioarele foarte lungi prevazute cu gheare subtiri, tari si mari de cca. 4 cm, care ii dau posibilitatea sa se deplaseze prin fuga pe frunzele de nufar din balti, pe unde isi cauta hrana animala si vegetala, formata din insecte, mici nevertebrate, pestisori, moluste, seminte si boabe ce plutesc la suprafata apei. Are ciocul lung, de culoare galbena, cu varful curbat in jos si albicios, iar la baza lui prezinta o zona pieloasa rosie. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare neagra.

Jacana motata

Este o pasare vioaie, care are obiceiul sa inainteze mergand repede si mereu preocupata de frunzele dese de nufar, oferind observatorilor un spectacol foarte placut si chiar amuzant. In momentul cand se asaza, isi ridica gratios aripile frumoase etalandu-si remigele colorate in verde-galben, care stralucesc in bataia razelor soarelui. Inainte de a se inalta in zbor obisnuieste sa scoata sunete puternice, care se aseamana cu un hohot de ras.

La aceasta specie femelele sunt cele care se lupta intre ele in perioada clocitului, pentru a se imperechea cu masculul. Ele sunt destul de agresive, bat din aripi, se ataca cu ghearele, uneori se ranesc destul de grav si cea care castiga lupta isi alege masculul.

Cel care construieste cuibul plutitor este partenerul. Femela depune cel mult patru oua de culoare maronie, pe care le cloceste doar masculul. Ea are rolul de a apara teritoriul de posibilii intrusi. Dupa eclozarea oualor apar puii care la inceput au corpul acoperit de puf alb pe partea ventrala si gri-maroniu pe partea dorsala. Acestia sunt hraniti de mascul cu insecte acvatice timp de 2 luni.

Jacana motata face parte din ordinul Charadriiformes, familia Jacanidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Jacana motata (Jacana jacana):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.