Pasarile Asity traiesc in padurile tropicale, umede si dense din estul Insulei Madagascar. Sunt cunoscute patru specii, toate au corpul scurt si gros, cu lungimea de 10-15 cm.

Din genul Neodrepanis fac parte speciile de pasari Asity-soare: Neodrepanis Coruscans si Neodrepanis Hypoxanthus. Din genul Philepitta fac parte speciile de pasari: Asity catifelata (Philepitta Castanea) si Asity Schlegeli (Philepitta Schlegeli).

Pasarea-soare (Neodrepanis Coruscans) – Apare in padurile tropicale montane de la altitudini de 400-1450 m, din partea estica a Insulei Madagascar. Adultii au corpul lung de 10 cm si cantaresc aproximativ 25 g. Hrana lor consta in special din nectarul florilor, iar mai rar din insecte si larve de insecte.

Masculul are penajul albastru cu negru pe partea dorsala si putin galben pe aripi, iar pe partea ventrala galben aprins cu mici pete maronii sau verzi in zona pieptului. Ochii au in jur o pata mare, de un albastru-turcoaz-stralucitor. Femela are un colorit mai sters, galben pe partea inferioara a cozii, partile laterale si piept si albastru-verde-masliniu pe spate.

Neodrepanis HypoxanthusNeodrepanis Hypoxanthus – Este cunoscuta si sub numele de pasarea asity cu burta galbena. Este o pasare foarte mica dar cu penajul incredibil de viu colorat. Are coada formata din pene scurte si lungi.

Masculul are penajul pe burta de culoare galbena, iar pe partea dorsala de un albastru stralucitor cu dungi negre. In jurul ochilor are o pata vernil cu un contur albastru-violet. Femela are burta de un galben mai deschis, iar pe spate penajul este gri-verzui cu pete razlete galben-inchis.

La ambele sexe ciocul este foarte lung si curbat in jos, cu varful foarte ascutit si de culoare neagra. Ochii sunt mari, rotunzi, cu irisul negru, iar picioarele sunt scurte, cu degete subtiri, prevazute cu gheare lungi, curbate, ascutite si de asemenea negre.

Asity catifelata
Asity catifelata

Asity catifelata (Philepitta Castanea) – Este o specie care populeaza regiunile din estul si nord-vestul Insulei Madagascar. Duce un mod de viata solitar sau in pereche, este rezervata si prevazatoare, insa niciodata timida, se hraneste in special cu fructe de padure culese din tufisuri. Poate fi recunoscuta usor dupa cantecul ei dulce, melodios, dar si dupa silueta sa plinuta, accentuata de coada relativ scurta.

La aceasta specie nu exista un dimorfism sexual evident intre cele doua sexe. Penajul este cenusiu-verde-masliniu cu pete crem pe partea ventrala si verde-masliniu-maroniu pe partea dorsala. Zona de sub cioc are un colorit mai deschis, albicios.

Adultii pot ajunge la lungimea corpului de 18 cm, greutatea de 39 g, lungimea cozii de 4,25 cm si deschiderea aripilor de 8,2 cm. Aripile sunt alcatuite din 19 remige folosite la baterea aerului in timpul zborului, 10 pene primare si 9 pene secundare. Coada este scurta si formata din 12 rectrice de dirijare a zborului.

In perioada clocitului isi face cuibul in forma de para din mici crengute, fire de iarba uscate si alte materii vegetale, pe care il atarna de ramura unui copac bine ales. Femela depune un numar de trei oua pe care le cloceste singura.

Asity Schlegeli
Asity Schlegeli

Asity Schlegeli (Philepitta Schlegeli) – Aceasta pasare traieste in padurile umede din nord-vestul Insulei Madagascar si in cele uscate din regiunile vestice. Are penajul de un galben-aprins pe partea ventrala, verde-masliniu pe spate si aripi, iar pe cap este negru. Interesant este faptul ca in jurul ochilor prezinta cate o pata de culoare albastru-stralucitor si cateva pete verzi-deschise. Ochii, ciocul si picioarele sunt negre.

Hrana sa consta din nectarul florilor si diferite fructe mici pe care le culege cu ciocul ei mic, tare si drept. In perioada de imperechere care corespunde lunilor octombrie-decembrie, femela isi construieste un cuib de forma globulara, suspendat de ramura unui copac foarte inalt. Cuibul este realizat din bucatele de scoarta de copac, frunze, fire de iarba uscata, panza de paianjen, puf si muschi.

Pasarile Asity fac parte din ordinul Passeriformes, familia Philepittidae. Aceste patru specii de pasari sunt pe cale de disparitie, in primul rand datorita distrugerii habitatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.