Sunt cunoscute aproximativ 19 specii de pasari cioc de papagal ce apartin familiei Panuridae si care traiesc in Europa, China si Himalaya. Acestea se remarca prin ciocul deosebit, cu margini sinuoase si difera prin penajul de culori diferite. La majoritatea speciilor intre cele doua sexe nu apare un dimorfism sexual pronuntat. In general au lungimi de aproximativ 12-15 cm, iar zborul lor este destul de greoi. Traiesc in grupuri mari, deseori pot fi obsevate in stoluri, cautandu-si hrana in comun.
Pitigoiul de stuf (Panurus biarmicus) este una dintre aceste specii, care populeaza regiunile din Europa si Asia. Prefera mai ales zonele mlastinoase acoperite cu stuf si trestie, peste care zboara hranindu-se cu insecte si paianjeni. Iarna hrana lui consta in special din seminte.
Pasarile adulte au lungimea corpului de 16,5 cm, greutatea de 14 g si deschiderea aripilor de 17 cm. Se remarca prin ciocul de culoare galbena-portocalie, precum si prin cele doua smocuri de pene de culoare neagra (care apar doar la mascul), situate pe partile laterale ale ciocului si care se aseamana cu niste mustati.
Masculul are penajul pe cap de culoare gri-albastrui, pe partea dorsala este caramiziu-maroniu, in zona pieptului este alb, iar pe partea ventrala inferioara este galbui. Pe aripi, dar si la coada prezinta pene de culori diferite – albe, negre, crem si maronii.
Femela are penajul asemanator cu al masculului, doar pe cap coloritul este bej-maroniu. Ambele sexe au irisul ochilor galben si picioarele scurte, de culoare neagra, cu degete lungi si gheare ascutite.
In perioada de imperechere pasarile isi construiesc un cuib destul de complex, din fire de iarba, frunze si alte materiale vegetale. Femela depune un numar de 2-4 oua pe care le cloceste singura timp de 12 zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti cu insecte de ambii parinti. Dupa numai 12 zile puii au deja corpul acoperit cu pene si sunt capabili sa zboare.
Pitigoiul de stuf este o pasare vioaie care obisnuieste sa faca cu indemanare sarituri printre lujere, ciripeste slab sau scoate diferite sunete neinsemnate. Datorita destelenirii si valorificarii stufului in special de la marginea lacurilor sau a raurilor care au adancime mica, prezenta acestor pitigoi a devenit tot mai limitata.
Pitigoiul de stuf face parte din ordinul Passeriformes si nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Pitigoiul de stuf (Panurus biarmicus):