In insulele din partea de nord a Oceanului Pacific si in zonele de tarm ale marilor adiacente acestuia pot fi observate colonii de pasari de apa Aethia pusilla.

Habitatul și distribuția geografică

Acestea apar frecvent mai ales in insulele Kurile (Iturup, Kunasir, Paramușir, Urup si altele), insulele Diomede din Stramtoarea Bering, insulele Shumagin din Alaska, insulele St. Lawrence din sudul Angliei, in largul coastei Kamchatka, in insulele din Marea Bering si Marea Japoniei, iar in America doar ocazional. De cele mai multe ori colonii mari de pasari Aethia pusilla apar in zonele cu plancton.

Caracteristicile fizice ale pasării Aethia pusilla

Deși are doar 15 cm lungime și cântărește aproximativ 85 g, Aethia pusilla este perfect adaptată vieții în condiții extreme, hrănindu-se cu plancton și mici crustacee din apele reci ale Pacificului.

Pasarea Aethia pusilla este de marimea unei vrabii dar are corpul mai grasut si poate fi recunoscuta usor dupa irisul de culoare alba sau gri-deschis-albicios ca si penajul de pe partea ventrala a corpului dar si prin ciocul mic, scurt si robust, de culoare rosie la varf si negru la baza. Pe partea dorsala penajul este predominat de culoare neagra, doar cu mici pete albe, de marimi diferite.

Are lungimea corpului de 15 cm si greutatea medie de 85 g. Coada este scurta, neagra si are lungimea de 14 cm. Picioarele sunt scurte si de culoare gri, iar ciocul are la baza mandibulei superioare un fel de apendice care in lunile de iarna dispare.

Aethia pusilla
Aethia pusilla

Cuibărirea și reproducerea

Astfel de pasari migreaza in perioada de imperechere in zonele de cuibarit. Isi fac cuiburile in crevasele de stanci si printre roci fara a-l captusi cu materii vegetale. Femela si masculul ajung la maturitatea sexuala dupa ce implinesc varsta de 2-3 ani.

Masculul isi atrage femela prin sunete specifice, stridente, iar fata de alti masculi are un comportament agresiv care se declanseaza datorita competitiilor dintre ei care apar in perioada de cucerire a partenerelor.

Dieta și strategiile de hrănire

Fiecare femela depune un singur ou pe stanca goala sau printre pietricelele mici de pe tarm si il cloceste cu masculul timp de 30 de zile, schimbandu-se intre ei. In timpul furtunilor se poate intampla ca puiul sa moara sau oul sa fie luat de apa care umple crevasa in care se afla cuibul. Rata de mortalitate a puilor ajunge uneori si la 25%. Hrana acestor pasari este alcatuita in special din plancton, capepode, larve de peste si mici crustacee.

Pasarea Aaethia pusilla face parte din ordinul Charadriiformes, familia Alcidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Speranta de viata la Aethia pusilla este 5-6 ani.

Rolul ecologic al Aethia pusilla în ecosistemele marine

Aethia pusilla joacă un rol important în ecosistemele marine din nordul Pacificului. Hrănindu-se cu plancton, larve de pești și mici crustacee, această pasăre ajută la menținerea echilibrului în lanțul trofic.

Totodată, excrementele sale bogate în nutrienți contribuie la fertilizarea solului din coloniile de cuibărit, favorizând creșterea vegetației locale. Acest proces are un impact benefic asupra altor specii de păsări și animale care trăiesc în aceleași habitate.

Amenințări și măsuri de conservare

Deși Aethia pusilla nu este considerată o specie pe cale de dispariție, populația sa este vulnerabilă la schimbările climatice și la activitățile umane. Creșterea nivelului mării, poluarea și pescuitul excesiv afectează zonele de hrănire și cuibărire ale acestei specii.

Programele de conservare vizează monitorizarea coloniilor și protejarea habitatelor de pe insulele din Pacific. În plus, restricționarea activităților umane în zonele izolate poate contribui la menținerea populațiilor sănătoase de Aethia pusilla.

Video – Pasarea Aethia pusilla: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.