Din familia Dromadidae – a batlanilor alergatori – face parte o specie de pasare de apa numita fluierarul de crabi. Aceasta are denumirea stiintifica de Dromas ardeola si populeaza insulele coraliere ale Oceanului Indian dintre Africa de Est si Asia de Sud, Vest si Sud-Est. Habitatul ei este format din plaje si dune de nisip, numeroase exemplare apar in zona Golfului Oman, Marea Rosie si a Golfului Aden.

Fluierarul de crabi are lungimea corpului de 38-41 cm, anvergura aripilor de 66 cm si greutatea de 225-325 g. Penajul este similar la ambele sexe, frumos pictat in alb si negru, mai ales penele de zbor si cele din zona umerilor sunt negre, iar coada gri. La pasarile tinere penele de zbor sunt gri-cenusii, in timp coloritul lor devine ca al pasarilor adulte.

Ochii sunt mari, ca doua margele negre, apar pe partile laterale ale capului, ciocul este mare, drept si puternic, perfect adaptat sa prinda si sa sparga cochiliile de crabi inainte de a-i inghiti.

Picioarele sunt lungi, in nuante de culori gri-albastrui, ii ofera posibilitatea de a se deplasa destul de rapid prin apa de adancime mica, cand isi vaneaza prada cu ciocul asemanator unui pumnal puternic. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca masculul are ciocul mai gros si mai mare decat femelele.

Fluierarul de crabi
Fluierarul de crabi

Aceste pasari sunt partial migratoare, cuibaresc in colonii dense pe tarmurile si plajele insulelor. Interesant este ca au obiceiul sa-si sape adaposturi (curbate in partea lor terminala, lungi de 1,5 m si late de 20 cm) in nisipul plajelor de coasta in care fiecare femela isi depune ponta formata dintr-un singur ou.

Acesta este mare, are un colorit albicios si este incubat si de femela si de mascul. Dupa eclozare apare puiul care este hranit de ambii parinti cu hrana regurgitata. Puiul este ocrotit de parinti pana in momentul in care are corpul complet acoperit cu pene, incepe sa zboare si devine independent.

Fluierarul de crabi face parte din ordinul Charadriiformes, increngatura Chordata si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Fluierarul de crabi – Dromas ardeola:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.