Notatita cenusie este o pasare migratoare de marimea unui graur dar care zboara asemanator unui pescarus, pluteste cu aripile intinse in aer, lasandu-se purtata de curentii ascendenti. Face parte din categoria pasarilor de apa, a piciorangelor care seamana cu ratele si este distribuita in tundra arctica, in jurul Cercului Polar, pe coasta de sud-vest a Africii si vestul Americii de Sud, de unde migreaza in Islanda, Groenlanda si regiunile estice. In timpul iernii poate fi observata in largul coastei din Peru si in Marea Arabiei.Pasari de apa – Notatita cenusie (Phalaropus fulicarius)

Are lungimea corpului de 20-22 cm si greutatea de 40-80 g, iar penajul este foarte dens (perfect pentru viata in apa) si diferit ca nuanta, in functie de sex, astfel se explica si dimorfismul sexual destul de pronuntat de la aceasta specie. De asemenea diferenta dintre cele doua pasari este data si de marimea corpului, femela fiind mai mare decat masculul, ea are si zona abdomenului mai pronuntata. Masculul are penajul pe partea dorsala a corpului in dungulite de ocru si negru, spre partea posterioara este ruginiu, iar coada cenusie. Pe partea ventrala coloritul este roscat-ruginiu. Aripile sunt negre in partea de deasupra, superioara si inferioara, pe mijlocul lor apare o dunga alba ce se observa mai ales in timpul zborului. Pe partea de dedesubt aripile sunt albe. Capul este negru pe crestet, iar in jurul ochilor are o pata neagra marginita de alb. Femela are un colorit diferit, in sensul ca in jurul ochilor are cate o pata mare alba, care se intinde pana spre ceafa, barbia este albastra-gri-ardezie, aripile sunt cu dungi maronii-deschise si negre. Partea ventrala este ruginie, iar spatele este pestrit, in nuante maronii, crem si negre. Partea superioara a capului este neagra, iar gatul este ruginiu-roscat. In lunile de iarna notatita cenusie are un penaj diferit, cu numeroase pete albe. Perioada de naparlire este la sfarsitul lunii decembrie. Capul are o forma rotunjita, pe partile lui laterale apar ochii mici si rotunzi, cu irisul de culoare neagra. Ciocul este destul de lat si lung, puternic, are un colorit portocaliu, iar varful este negru. Narile sunt pozitionate foarte aproape de baza ciocului, chiar pe partea sa superioara. Picioarele sunt destul de scurte, au labele robuste, iar lobii carnosi care apar intre degete ii ofera posibilitatea sa inoate cu usurinta in apa.Notatita cenusie (Phalaropus fulicarius)

Citește și:  Cocorul, pasăre migatoare ce trăiește pe malurile apelor curgătoare

Aceasta pasare inoata excelent, ea isi petrece majoritatea timpului pe lacurile maloase sau pe mare si nu in apropierea malurilor cum fac alte pasari de apa. Hrana sa consta din mici animale acvatice de la suprafata apei, organisme planctonice, moluste, crustacee, paianjeni, alge, gandaci, amfipode. Cuibareste in perioada lunilor mai-iunie, isi face cuibul pe malul unui lac sau al unei balti permanente. Acesta are forma unei gropi adanci, captusita cu frunze si fire de iarba. In perioada de reproducere pot fi vazute perechi unice de masculi si femele. La scurt timp dupa imperechere femela depune in cuib o ponta alcatuita din 3-4 oua (care au coaja de culoare galbena-maronie cu mici pete maro-inchis), ce sunt clocite doar de mascul timp de 14-16 zile (uneori chiar si mai mult, pana la 19 zile). Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti si ocrotiti tot de mascul, uneori si de ambii parinti. In unele regiuni, cum este de exemplu Islanda, femela ajuta si ea la clocitul oualor.

Notatita cenusie nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Charadriiformes, familia Scolopacidae si are denumirea stiintifica de Phalaropus fulicarius.

Video – Pasari de apa – Notatita cenusie (Phalaropus fulicarius):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.