Home Animale Rața Muscovy (Cairina moschata), pasărea tropicală adaptabilă și robustă

Rața Muscovy (Cairina moschata), pasărea tropicală adaptabilă și robustă

0

Rata Muscovy (Cairina moschata) traieste in raurile padurilor seculare din centrul Americii de Sud si America Centrala.

Cunoscută și sub numele de „rața braziliană” sau „rața pădurii„, această specie se deosebește prin penajul său distinctiv, comportamentul neobișnuit și capacitatea sa de adaptare la diferite habitate.

Caracteristicile fizice ale raței Muscovy

Penajul este predominant negru cu reflexe verzui, mai ales pe spate si pe aripi, partea ventrala, piepul si picioarele au un colorit negru-inchis cu reflexe maronii, penele mici ale aripilor sunt albe. Masculul are o proeminenta deasupra narilor si o piele golasa cu negi, de culoare rosie in jurul ochilor. De asemenea, in varful capului prezinta o creasta subtire de culoare inchisa.

Ciocul este de lungime medie, are o forma usor concava iar culoarea lui variaza de la roziu la alb. Varful partii superioare este intarit si are forma unei unghii – folosita pentru a rupe mai usor vegetatia. Coada este larga si plata. Exemplarele domestice au penajul in culori ce variaza de la nuantele deschise de alb si gri, la cele inchise de maro, albastru si negru. Unele au penajul intr-o singura culoare altele prezinta pete de alb si negru, alb si albastru, alb si maro si alte combinatii.

Comportamentul și dieta raței Muscovy

Femela poate avea lungimea de 64 cm si greutatea de 3 kg, iar masculul este mai mare are aproximativ 86 cm si greutatea de 5-6 kg. Hrana lor consta din iarba, porumb, mazare, grau, rame, moluste, mici pestisori, melci si insecte.

Rața Muscovy
Rața Muscovy

Habitatul și distribuția geografică

Desi este o pasare din regiunile tropicale, se adapteaza foarte bine si la zonele cu clima temperata si rezista pana la temperaturi de minus 12ºC. Poate zbura pe distante mari, insa este vazuta destul de rar ridicandu-se in zbor. Ea prefera sa se deplaseze pe sol prin mersul ei caracteristic leganat sau in apa.

Sta mereu cocotata pe crengile copacilor, care se intind in special deasupra apei, de care se tine bine cu ghearele tari si ascutite. Ingrijirea penajului reprezinta o preocupare importanta pentru aceasta rata deoarece este foarte important ca penele ei sa ramana impermeabile.

Reproducerea și îngrijirea puilor

Cuibareste in scorburile copacilor sau in cuiburile vechi ale pasarilor de prada. In perioada de imperechere masculii pot fi agresivi intre ei, pentru a-si apara teritoriul si a impresiona femelele. Dupa imperechere femela depune 8-16 oua pe care le cloceste timp de 35 de zile. Ea paraseste cuibul doar pentru scurt timp, pentru a manca si bea apa.

Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt destul de bine dezvoltati, ei sar inca din prima zi din cuib. Masculul nu participa la cresterea puilor, acestia sunt ocrotiti, hraniti si condusi la apa doar de pasarea-mama. In cursul unui an femela poate depune doua sau chiar trei ponte. La aceasta specie atat femela cat si masculul sunt aproape mute.

Rata Muscovy face parte din ordinul Anseriformes, familia Anatidae. In ultimii ani numarul de exemplare a scazut foarte mult datorita vanatului excesiv. Aceasta specie a fost domesticita si reprezinta stramosul salbatic al ratelor domestice din America de Sud.

Relația dintre om și rața Muscovy

Rața Muscovy are o istorie îndelungată de domesticire, începând cu popoarele indigene din America de Sud, care au apreciat această pasăre pentru carnea sa gustoasă și pentru capacitatea sa de a controla populațiile de insecte. În prezent, este crescută în ferme din întreaga lume, fiind considerată una dintre cele mai productive rase de rațe.

În unele regiuni, rața Muscovy este folosită și în controlul dăunătorilor din grădini, deoarece se hrănește cu insecte și melci, ajutând astfel la reducerea nevoii de pesticide. De asemenea, această rață este adesea folosită în proiecte de conservare pentru a proteja zonele umede de specii invazive.

Video – Rata Muscovy (Cairina moschata):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version