Ploierul cu cioc deviat (Anarhynchus frontalis) este o pasăre de coastă unică, cunoscută pentru ciocul său curbat lateral – o adaptare remarcabilă care îi permite să descopere insectele ascunse sub pietre și în nisip.

Caracteristicile unice ale ploierului cu cioc deviat

Ploierul cu cioc deviat este o pasare de coasta, o specie unica prin faptul ca are ciocul putin curbat lateral, care ii ofera avantajul sa de-a la o parte micile pietricele pentru a prinde insectele ce stau ascunse in nisip, in crapaturile stancilor, sau in namol. Face parte din categoria prundarusilor, traieste in regiunile din Africa de Sud si mai ales din Noua Zeelanda si este singura pasare ce prezinta aceasta particularitate a ciocului.

Ploierul cu cioc deviat face migratii sezoniere, cuibareste de obicei in zonele sudice din Noua Zeelanda. Exista mai multe specii de astfel de pasari acvatice care migreaza in zonele sudice pentru a se reproduce, iar altele din contra prefera regiunile nordice.

Ploierul cu cioc deviat are lungimea corpului de 20-21 cm si greutatea de 40-70 g.

Penajul este asemanator la ambele sexe, in nuante de culori gri-cenusii sau maro-deschise pe partea dorsala si albicioase pe partea ventrala. Aripile lungi si coada destul de scurta au un colorit asemanator spatelui, gatul este scurt si de culoare alba pe partea anterioara. Masculul se diferentiaza de femela prin pata neagra din zona pieptului mult mai intensa, lata si de forma curbata.

Ploierul cu cioc deviat

Capul este mare, are pe partea de deasupra o pata de culoare gri-inchisa ce se aseamana cu o casca, iar in zona ochilor dungi albe. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa. Picioarele sunt destul de scurte, de culoare gri-inchisa, se termina fiecare cu cate trei degete prevazute cu gheare negre, lungi si ascutite. Ciocul este subtire si lung, negru, privit din fata sau de sus se vede clar ca este curbat lateral.

Dieta și adaptările pentru hrănire

In perioada clocitului femela depune o singura ponta formata din 2 oua mici, albe sau gri cu mici pete de culoare inchisa. Ouale sunt asezate intr-un cuib in crapaturile stancilor de pe coasta sau in zona estuarelor. Hrana acestor pasari consta din insecte, viermi, larve de insecte si alte specii de mici nevertebrate.

Ploierul cu cioc deviat este o specie vulnerabila in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Charadriiformes, familia Charadriidae si are denumirea stiintifica de Anarhynchus frontalis.

Importanța ecologică a ploierului cu cioc deviat

Pe lângă rolul său de prădător al insectelor și nevertebratelor, ploierul cu cioc deviat joacă un rol important în menținerea echilibrului ecologic al zonelor costiere. Hrănindu-se cu insecte și larve, această specie contribuie la reducerea populațiilor de dăunători și susține sănătatea ecosistemelor locale. Conservarea ploierului este esențială pentru protejarea biodiversității regiunilor în care trăiește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.