Caprimulgul urias este o pasare insectivora nocturna care zboara in peisajul padurilor din Australia, sudul Noii Guinee si Tasmania. Face parte din grupul pasarilor cu aripi lungi (nictibide, ulii de noapte, guacharo), care vaneaza seara, noaptea sau in zori. Sunt astfel adaptate incat sa traiasca mai mult in aer, pe sol se deplaseaza cu greutate, nu reusesc prea bine nici sa topaie nici sa mearga pe cele doua picioare. Tipatul lor este puternic si specific, se aude la distanta foarte mare, este un mijloc de comunicare intre ele.

Caprimulgul urias se remarca prin capul mare si penajul ,,de protectie” in culori de nuante cenusii cu pete maronii care alcatuiesc un desen interesant ce il camufleaza perfect in mediul in care traieste, printre crengile copacilor si arbustilor. Diferentele de nuante intre femela si mascul nu sunt foarte pronuntate, de obicei masculul are un colorit mai putin intens. La femela penele aripilor prezinta cateva pete de culoare alba.

Are ciocul foarte interesant, pare mic privit la exterior (fiind acoperit la baza cu pene), insa deschiderea lui este foarte larga (la fel de mare cat marimea capului) si indeplineste rol de capcana pentru insectele in zbor care sunt prinse pe rand din zbor. Gura sa larga si puternica, este un semn carcateristic caprimulgilor si chiar al familiei din care fac parte mai multe specii de astfel de pasari.

Gatul este scurt, aripile elongate iar coada lunga. Corpul sau mare si indesat are lungimea de 34-53 cm si greutatea de 175-675 g. Ochii sunt mari, rotunzi, au irisul de culoare galbena-maronie, sunt pozitionati in apropierea bazei ciocului. Acuitatea vizuala este excelenta, caprimulgul urias vede destul de bine chiar si in intuneric.

Citește și:  Mierla gulerată, un locuitor al zonelor stâncoase

Bordura de peri teposi din jurul ciocului este sensibila la atingere, are rolul de a directiona prada in gura dar si de a proteja ochii de miscarile acesteia. Acesti peri teposi apar la toate speciile de randunele de noapte.

Aceasta pasare este nemigratoare, s-a adaptat bine la habitatul cu paduri si hatisuri cu arbusti, traieste in pereche sau in grupuri familiare mici si isi face cuibul in copaci la bifurcatia ramurilor acestora. Acesta are o forma simpla si dezordonata, este alcatuit din crengute subtiri si fire uscate de iarba.

Caprimulgul uriaș

Caprimulgul urias zboara mai mult noaptea, pentru a prinde prada preferata alcatuita din insecte si mici nevertebrate, gandaci, fluturi, greieri, miriapode, artropode, paianjeni. Unii cercetatorii cred ca isi prinde prada din zbor, cele mai multe insecte gasindu-se pe trunchiurile si frunzele copacilor, altii cred ca o cauta pe sol prin stratul de vegetatie moarta. De asemenea vaneaza si animale de tipul rozatoarelor si soparlelor.

In perioada clocitului femela isi pregateste din timp cuibul ce se aseamana cu cel de porumbel. Dupa imperechere la cateva zile femela depune o singura ponta alcatuita din 2-4 oua ce sunt clocite timp de o luna.

Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de ambii parinti cu insecte si larve de insecte timp de 25-35 zile. Dupa cinci saptamani puii au pene, iar din momentul in care incep sa zboare mai sunt hraniti de parinti 14 zile, apoi acestia isi prind insectele singuri si mai raman doar cateva saptamani in cuib.

Caprimulgul urias face parte din ordinul Caprimulgiformes, familia Podargidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Caprimulgul urias (Podargus strigoides):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.