Caprimulgul cu pavilion (Macrodipteryx longipennis) este o pasare adaptata mai ales la viata petrecuta in aer, are aripile elongate si coada lunga. Traieste in regiuni uscate din vestul, centrul si estul Africii. Nu este o pasare migratoare, poate fi observata din Senegal pana in Etiopia, in zonele deschise cu savane, de coasta cu nisip si pietris sau de campie.
Masculul poate fi recunoscut foarte usor prin aspectul sau deosebit – are doua pene alungite la aripi care pot atinge 78 cm. Acestea pot fi admirate mai bine cand pasarea zboara si sunt cacacteristice doar masculului, la femela lipsesc.
Exemplarele adulte au lungimea corpului de 21-25 cm si greutatea de 60-90 g. Penajul este foarte frumos, pe partea ventrala este maro-deschis, la gat pare sa aiba un guler maroniu, in rest este pestrit in gri, maroniu, negru si bej. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare neagra, ceea ce ii ofera un domeniu vizual mai mare.
Interesant la aceasta specie este membrana reflectorizanta din spatele retinei care ii sporeste acuitatea vizuala pe timp de noapte, deoarece creste capacitatea de capatare a luminii in ochii sai.
Ciocul este mai mult mare decat lung, de culoare inchisa si putin curbat la varf, se deschide larg atat pe verticala, cat si pe orizontala, facilitandu-i prinderea cu usurinta a insectelor in timpul zborului. In zona ciocului are niste mustati care ii protejeaza ochii si ii orienteaza mancarea in gura. Cand este insetata, se apropie de suprafata apei in zbor lent, inmoaie ciocul in apa luand cateva inghitituri, masculul tinandu-si intotdeauna penele lungi in sus pentru a nu le uda.
Este o pasare insectivora, activa in special noaptea cand scoate apeluri foarte zgomotoase, prinde insectele din zbor ridicandu-se la mare inaltime. Uneori prinde insectele care roiesc in jurul animalelor, a lampilor stradale cu lumina artificiala, sau le culege de pe sol, din iarba si frunzis. In timpul zilei se odihneste pe sol fiind perfect camuflata de penajul pestrit printre frunze si fire de iarba uscate.
In perioada de imperechere, masculul zboara in jurul partenerei sale etalandu-si penele lungi in zbor pentru a o impresiona. Femela depune 1-2 oua direct pe pamant, nu isi construieste un cuib cum fac alte specii de pasari si isi cloceste ouale singura. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt haniti cu larve, nimfe, insecte mici si oua de insecte de la sol.
Dupa sezonul de reproducere masculul isi pierde cele doua pene ornamentale, probabil acestea se rup. Hrana acestor pasari este formata din tot felul de insecte, din fluturi, muste, lacuste, viespi, albine, greieri, paduchi de plante, omizi, uneori si din mici pasari pe care le inghite intregi sau le marunteste inainte cu marginile tari ale ciocului.
Caprimulgul cu pavilion face parte din ordinul Caprimulgiformes, familia Caprimulgidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.
Video – Caprimulgul: