Cântărețul pătat (Mniotilta varia) este o pasăre migratoare de mici dimensiuni, recunoscută pentru penajul său alb-negru și cântecul melodios.
Cantaretul patat (Mniotilta varia) este o pasare migratoare vioaie care cloceste in padurile din Canada si sud-estul SUA, in Texas si Florida. In lunile de iarna pleaca in padurile din regiunile sudice, din America de Sud, in Venezuela, Ecuador si Columbia.
Descrierea fizică și adaptările cântărețului pătat
Adultii au corpul lung de 11,5-14 cm si penajul viu colorat. Pe partea dorsala si pe partile laterale penajul este cu dungi albe si negre, iar pe partea ventrala este predominant alb. Aripile si coada au dungi fine albe si negre, iar pe aripi apar doua dungi orizontale albe caracteristice.
La mascul apare pe cap o pata neagra ca o coroana si o dunga alba, iar in zona gatului apar striatii fine alb-negru. Femela are penajul asemanator cu cel al masculului insa in zona gatului penajul ei este predominant alb.
Capul este mare, ciocul este subtire si drept de culoare neagra, ochii sunt mari si rotunzi cu irisul de culoare neagra. Picioarele sunt mici si subtiri, cu cate patru degete fiecare, din care trei orientate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare lungi, curbate si ascutite, care ii permit sa se agate cu usurinta chiar si de ramurile cele mai subtiri ale copacilor.
Comportamentul migrator și habitatul preferat
Cantaretul patat este o pasare cantatoare care scoate triluri asemanatoare unui fluierat. Masculul canta tot timpul, atat ziua cat si noaptea, pentru a-si indeparta rivalii si marca teritoriul, dar si pentru a-si chema femela in perioada de imperechere.
Isi face cuibul in forma de ceasca la bifurcarea unei ramuri intr-un copac bine ales, din crengute subtiri, fire de iarba uscate, frunze, vegetale moi si panza de paianjen.
Hrana și metodele de vânătoare ale cântărețului pătat
In perioada clocitului femela depune patru sau cinci oua. Dupa eclozarea oualor apar puii care la inceput fiind neajutorati sunt hraniti de parinti cu larve de insecte. Puii au penajul asemanator cu al femelei. Hrana acestor pasari consta din insecte, larve de insecte, paianjeni pe care le prind de pe trunchiul si ramurile copacilor.
Cantaretul patat face parte din ordinul Passeriformes, familia Parulidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.
Comportamentul migrator și habitatele de iernat ale cântărețului pătat
Cântărețul pătat este cunoscut pentru migrațiile sale lungi și regulate între America de Nord și Sud. În timpul verii, această specie preferă pădurile de foioase și conifere din Canada și sud-estul Statelor Unite, unde își construiește cuibul și își crește puii.
Odată cu venirea iernii, cântărețul pătat migrează spre regiunile tropicale din America de Sud, inclusiv Venezuela, Ecuador și Columbia. Migrația începe în luna septembrie și poate dura câteva săptămâni, timp în care pasărea parcurge mii de kilometri. Această adaptare migratoare îi permite să evite frigul iernii și să găsească hrană abundentă în climatele mai calde.