Condorul Anzilor (Vultur gryphus) este una dintre cele mai mari și mai impunătoare păsări de pradă din lume, cunoscută pentru zborul său planat la altitudini de până la 7.000 de metri.
Una dintre cele mai frumoase pasari de prada care populeaza Anzii Cordilieri din vestul Americii de Sud este condorul Anzilor (Vultur gryphus) care nu se sperie de frig si zboara la altitudini de 3 000-5 000 m.
Caracteristicile fizice ale condorului Anzilor
Aceasta pasare are cea mai mare deschidere a aripilor dintre toate cate exista de aproximativ 3 m, iar penajul ei este predominant negru stralucitor. Poate ajunge la lungimea corpului de 1-1,3 m si greutatea de 11-15 kg. Intotdeauna masculul este mai mare decat femela (lucru neobisnuit pentru niste pasari de prada) si se deosebeste la prima vedere prin lobii pielosi de culoare rosie din zona gatului, dar si prin creasta carnoasa grena de pe frunte. De asemenea, masculul prezinta la baza gatului un guler pufos de culoare alba.
Ciocul incovoiat la varf nu este foarte mare, are culoarea neagra la baza si galbena la varf, ochii sunt mici cu irisul rosiatic la pasarile adulte sau maroniu la pasarile mai tinere, capul este golas si are o nuanta maronie-roscata. Picioarele sunt gri-cenusii, cu degetele destul de subtiri, dar prevazute cu gheare tari si lungi, folosite pentru a apuca si prinde prada.
O particularitate a condorilor americani este ca urineaza pe propriile picioare, cu scopul de a-si racori organismul prin evaporarea ulterioara a urinei, de aceea pielea de pe picioarele lor are pete albe lasate de acidul uric. Narile se afla aproape de baza ciocului, insa desi nu exista un sept nazal, simtul olfactiv la aceasta pasare este bine dezvoltat.
Fiind o pasare de dimensiuni uriase are un zbor planat folosindu-se de curentii de aer ascendenti din regiunile muntoase sau din zona stancilor de coasta, se lasa purtata la inaltimi mari sau calatoreste pe distante lungi dand din aripi doar din cand in cand, fara a-si consuma prea mult energia.
Dieta și rolul său în ecosistem
Unii condori zboara si pana la 7 000 m inaltime. Cand este privita de la sol, poate fi observata silueta sa frumoasa cu penele de zbor mari desfacute ca un evantai in nuante de gri, negru si alb, plutind si facand cercuri in zborul ei planat. Hrana principala a acestui vultur este alcatuita din starvuri si resturi de mamifere de diferite dimensiuni.
El se inalta la altitudini de 5 000 m in cautarea hranei, iar uneori isi pandeste vanatul de sus cu ochii sai ageri si ataca animalele de munte, caprele salbatice, oile sau chiar vitei care apar linistiti pe pasunile inverzite. Nu este insa periculos pentru om. Hrana lui variaza destul de mult, ea include in unele cazuri si ramasitele animalelor marine care au esuat la tarm – foci si balene.
Uneori ataca coloniile de pasari de mare, furandu-le ouale din cuiburi sau prinzand in gheare puii acestora. In unele zone aceste pasari au fost exterminate deoarece erau considerate ca o amenintare pentru animalele domestice. Ele erau omorate prin impuscare sau prin simplul fapt ca se hraneau cu lesurile unor animale domestice special otravite de om.
Reproducerea și îngrijirea puilor
Condorii isi fac cuiburile pe stancile inaccesibile ale muntilor, la altitudini mari, iar reproducerea este lenta, femela depune un singur ou la o perioada de doi ani, doar in cazuri rare ponta este formata din doua oua. Perioada de incubatie dureaza 65 de zile, apoi apare puiul care la inceput are corpul acoperit de puf cenusiu si este hranit de parinti de 2-3 ori pe zi, iar mai tarziu, dupa cateva luni, doar o singura data.
Puiul are corpul acoperit cu pene dupa o perioada de 6 luni si ajunge la maturitatea sexuala abia dupa 5-6 ani. Speranta de viata la aceste pasari de prada este de aproximativ 50 de ani, astfel ele au ajuns sa fie considerate cele mai longevive pasari din lume.
Condorul Anzilor este o pasare nemigratoare, cu risc redus de disparitie. Face parte din ordinul Falconiformes si familia Cathartidae. Acest rege al Anzilor a ajuns sa fie considerat un simbol national al unor tari latino-americane precum sunt: Bolivia, Columbia, Peru, Argentina, Ecuador si Chile. In anumite tari aceste pasari sunt reproduse in gradinile zoologice si apoi eliberate in salbaticie, in mediul lor natural.
Curiozități despre condorul Anzilor și tehnicile sale de zbor
Condorul Anzilor este recunoscut pentru tehnica sa de zbor planat, care îi permite să economisească energie prin utilizarea curenților de aer ascendenți. În ciuda greutății sale mari, poate zbura ore întregi fără a bate din aripi, acoperind distanțe de sute de kilometri într-o singură zi. La altitudini mari, condorul poate ajunge la viteze de 55 km/h. Această adaptare unică este posibilă datorită musculaturii puternice a aripilor și structurii osoase ușoare, care îl fac un planor natural.