Home Animale Bibilica cu mărgele roșii (Numida meleagris) – pasărea de vânat din Africa...

Bibilica cu mărgele roșii (Numida meleagris) – pasărea de vânat din Africa tropicală

0

Bibilica cu margele rosii (Numida meleagris) este stramosul bibilicii noastre domestice. Aceasta pasare nemigratoare are ca habitat natural savanele, zonele semi-desertice, agricole si stepele din Africa tropicala, la sud de Sahara. Ea a fost domesticita cu multi ani in urma, fiind apreciata pentru carnea sa gustoasa, care constituie o sursa de hrana.

Bibilica cu mărgele roșii (Numida meleagris) este o pasăre de vânat apreciată, originară din savanele și regiunile semi-desertice ale Africii tropicale, la sud de Sahara.

Caracteristicile fizice ale bibilicii cu mărgele roșii

Interesant este la aceasta specie ca are o casca osoasa de culoare deschisa pe capul lipsit de pene si zone colorate in albastru sau alb, cu pielea formand niste bobite ca niste margele rosii, iar pe restul corpului prezinta un penaj negru punctat cu alb. Masculul si femela au penajul asemanator, diferenta dintre ei consta in faptul ca femela este putin mai mica. Adultii au lungimea corpului de aproximativ 55 cm si greutatea de 1-1,5 kg.

Ciocul este mic si putin curbat, ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare neagra sau maronie, iar picioarele sunt scurte, viguroase cu gheare tari, folosite pentru a scurma solul si a descoperi insectele pe care le mananca.

Habitatul și distribuția geografică

Sunt pasari sociabile, traiesc in grupuri mari, fiecare condus de un lider. Isi fac cuiburile captusite cu ierburi uscate in adanciturile solului, de obicei in tufisuri joase sau in iarba deasa.

Bibilica cu mărgele roșii

Reproducerea și creșterea puilor

In perioada de imperechere masculii rivalizeaza intre ei pentru cucerirea femelelor, adopta o pozitie laterala caracteristica, cu spinarea cocosata. Sunt destul de agresivi, isi apara partenera si puii de intrusi si pradatori lovind cu ciocul, ghearele si aripile. Femela depune 6-12 oua galbene-maronii sau galbene-albicioase, care sunt clocite de ea timp de 24-28 de zile. Dupa eclozarea oulor apar puii care au corpul acoperit cu puf maroniu.

Dieta și comportamentul de hrănire

Acestia sunt hraniti de ambii parinti, iar dupa o luna ajung sa aiba greutatea adultilor. Hrana lor consta din seminte, cereale, radacini, bulbi, tuberculi, insecte si melci. Speranta de viata la aceste pasari este de 6-8 ani.

Bibilica cu margele rosii face parte din ordinul Galliformes, familia Numidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Domesticirea și utilizarea bibilicii cu mărgele roșii în agricultură

Bibilica cu mărgele roșii a fost domesticită de-a lungul timpului datorită numeroaselor sale avantaje. Crescută inițial pentru carnea sa, considerată o delicatesă în multe culturi, această pasăre a devenit populară și pentru capacitatea sa de a controla dăunătorii din grădini și terenuri agricole. În regiunile rurale din Africa și Europa, bibilicile sunt adesea lăsate să se hrănească liber, căutând insecte și larve care pot afecta culturile. Capacitatea lor de a consuma insecte, inclusiv căpușe, a atras atenția fermierilor, care le folosesc pentru a reduce populațiile de dăunători fără a recurge la pesticide.

De asemenea, bibilicile sunt foarte rezistente și pot supraviețui în condiții diverse, de la zone aride la regiuni temperate, adaptându-se ușor la schimbările de mediu. Acestea sunt păsări sociabile, care preferă să trăiască în grupuri mari, fapt ce le conferă o capacitate sporită de a detecta și avertiza asupra prădătorilor. În zonele domestice, ele sunt cunoscute pentru comportamentul lor vocal, scoțând sunete de avertizare când detectează prezența unui intrus, contribuind astfel la siguranța gospodăriilor.

Video – Bibilica cu margele rosii (Numida meleagris):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version