Familia Cracidae cuprinde 56 de specii de pasari de vanat care populeaza padurile din America de Sud si sudul Americii de Nord. Aceste pasari sunt mai mult de talie mare si mijlocie si se remarca prin aripile puternice, penajul in nuante inchise si partea superioara a ciocului convexa. Din grupa cracidelor cea mai mica specie este Cocosul-hoco pitic (Ortalis motmot) – nativ din nordul Americii de Nord, din Surinam, Venezuela, Guyana, nordul Braziliei si estul Columbiei.
Exemplarele adulte au lungimea corpului de 38 cm si greutatea de 380-600 g. Au penajul in culori terne, predominant maroniu-roscat mai ales pe spate, gri-deschis in zona pieptului si maro-inchis deasupra capului. Ca aspect general corpul lor pare durduliu, capul mic si aripile rotunjite.
Au muschii de zbor foarte puternici, perfecti adaptati pentru fuga insa zborul lor se realizeaza pe distante scurte. Ca orice pasare de vanat se lanseaza brusc in aer cu un falfait rapid din aripi si astfel de cele mai multe ori scapa de primejdie. Ciocul este putin curbat (mai ales partea superioara), iar picioarele sunt viguroase, terminate cu gheare ascutite si curbate, de culoare deschisa.
Acesti cocosi prefera padurile umede, dar si zonele cu poieni si arbusti, unde isi construiesc cuiburi din crengute, frunze si fire de iarba uscate deasupra solului si traiesc in grupuri mici de cateva exemplare. Hrana lor este formata in special din bace si alte fructe de padure. Femela depune o singura ponta pe an in perioada clocitului, in lunile octombrie si noiembrie. Aceste pasari sunt extraordinar de zgomotoase, strigatele lor se aud de departe.
Cocosul-hoco pitic face parte din ordinul Galliformes, familia Cracidae. Nu este o specie pe cale de disparitie, desi tendinta populatiei este in scadere. In aceasta familie sunt cunoscute doua subspecii Ortalis motmot motmot si Ortalis ruficeps motmot.
Video – Cocosul-hoco pitic (Ortalis motmot):