Alunarul lui Clark (Nucifraga columbiana) este o pasare zvelta si femecatoare care traieste in tinuturile muntoase din vestul Americii de Nord, in padurile seculare de pini si ienupar. Se aseamana cu ciocanitoarea lui Lewis – o specie nord-americana care traieste de asemenea in padurile deschise de pini.
Are lungimea corpului de 31 cm, penajul moale si des, frumos colorat in gri-cenusiu, pe aripi si coada in nuante negre cu irizatii verzi-albastre, zona de sub coada si partea inferioara a catorva pene de la aripi sunt albe.
Capul este mare, ochii sunt ca doua margele negre, pozitionati pe partile laterale ale capului, ciocul este lung si puternic, de culoare neagra. Cele doua picioare sunt scurte dar robuste, cu trei degete indreptate inainte si unul inapoi, terminate cu gheare ascutite, tari si curbate.
Datorita numarului mare de exemplare care aparent pare a fi in crestere, aceasta pasare poate fi observata pretutindeni in padurile montane din Canada si vestul Statelor Unite ale Americii, la altitudini cuprinse intre 900-3900 m, zburand prin copaci, sau mergand pe sol, mereu in cautare de hrana, fiind specializata in extragerea cu usurinta a semintelor de pin din conuri.
Are o punga sub limba asemanatoare unui saculet, in care poate colecta 50-150 de seminte, pe care le transporta pe distante lungi in zbor si le ingropa adanc in sol pentru a se asigura ca nu vor fi furate de alte animale, de veverite. Aceasta activitate de a depozita semintele o exercita pe tot parcursul anului, in dorinta de a-si asigura hrana pe timpul iernii.
Are o memorie uimitoare de a gasi exact locul unde au fost facute gropile cu seminte, spre a le recupera la nevoie. Consuma si insecte, larve de insecte, gandaci, mici mamifere, nuci si fructe de padure.
Cantecul alunarului este extrem de variat, contine o gama mare de tonuri diferite, se aseamana cu un ,,khraaak-khraaak” sau ,,kaw-kaw”. Zborul lui este rapid, uneori atinge viteza de 45 km/ h si este insotit mereu de strigate puternice.
Pe sol alunarul este zglobiu, pentru a se deplasa mai iute are un fel de a topai caracteristic si de a-si misca mereu capul la stanga sau la drepta, atent la orice miscare din jur. Zboara printre copaci la fel ca o ciocanitoare, deseori se foloseste de curentii calzi de aer face zboruri acrobatice, cu miscari ondulatorii, cercuri, urcari si coborari bruste.
In perioada clocitului rataceste la altitudini mai mici, in regiunile subalpine, dar nu poate fi considerat un oaspete permanent. Desi nu este o pasare migratoare se muta pe plan local in perioada de trecere de la un sezon la altul. In iernile grele exemplarele nordice migreaza spre zone mai calde, in sud si est, insa aceste calatorii par a fi in legatura si cu recoltele slabe ale conurilor din zonele din care pleaca.
Primavara devreme femela depune doua pana la patru oua intr-un cuib construit din ramurele si fire de iarba uscate in copaci sau tufe. Acestea sunt clocite timp de 16-18 zile atat de femela, cat si de mascul, schimbandu-se intre ei. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti si ocrotiti de parinti o perioada de 22 de zile, pana incep sa zboare.
Totusi puii raman alaturi de parinti in continuare timp de cateva saptamani, pentru a invata metoda de colectare si stocare a semintelor.
Alunarul lui Clark face parte din ordinul Passeriformes, familia Corvidae. Nu este o pasare pe cale de disparitie.
Video – Alunarul lui Clark (Nucifraga columbiana):