Pasarea Cahow (Pterodroma cahow) este un minunat petrel negru-cenusiu cu alb care inca din sec al XVII-lea a fost considerata o specie in pericol de disparitie. Aceasta pasare marina este azi una dintre cele mai rare din lume. Prin masurile de conservare a speciei care se fac astazi se urmareste cresterea numarului de exemplare.
Este o pasare care traieste in special in Insulele Bermude, dar si in Insulele Bahama desi intr-un numar mai mic de exemplare. Hrana sa consta din krill, hamsii si calamar.
Adultii au lungimea corpului de 33-38 cm, deschiderea aripilor de 89 cm si greutatea de 250 g. Penajul pe partea de deasupra capului este gri-maroniu, in jurul gatului este maroniu-deschis de forma unui guler, pe partea ventrala a corpului este alb, in rest variaza de la gri la negru, doar aripile au si pene albe cu marginile negre. Ciocul este de culoare neagra, de forma incovoiata si are marginile taioase, perfect adaptat sa poata prinde prada alunecosa din apa.
Deasupra ciocului alcatuit din placi cornoase se pot observa narile mari, pozitionate mai aproape de baza acestuia. Simtul mirosului este foarte bine dezvoltat, folosit in special pentru a-si detecta hrana, dar si pentru a localiza zona de cuibarit. Ochii sunt mari, rotunzi, cu irisul de culoare neagra, apar pe partile laterale ale capului. Picioarele sunt relativ scurte si au cele trei degete orientate inainte unite printr-o membrana palmara.
Perioada de clocit la aceasta specie tine din luna ianuarie pana in luna iunie, si inmultirea are loc pe uscat, pe falezele inaccesibile. Femela depune un singur ou (in crapaturile stancilor sau intr-o vizuina sapata in solul moale) pe care il cloceste timp de 51 de zile. Dupa eclozarea acestuia, apare puiul care este ocrotit si hranit de mama in jur de 3 luni pana cand acesta are corpul acoperit cu pene si reuseste sa zboare.
Aceasta specie face parte din ordinul Procellariiformes, familia Procellariidae.