Chira de mare Inca (Larosterna inca) este o specie sud-americana care poate fi recunoscuta foarte usor dupa culoarea sa ca ardezia si penele sub forma de mustata care incep din zona obrajilor si au mai mult de 5 cm.

Multe exemplare pot fi vazute in regiunea Curentului Humboldt unde se hranesc cu bancurile abundente de mici sardele, care apar in aceste ape pline cu nutrienti. De asemenea pot fi vazute in zonele nordice de coasta din Chile si Peru.

Adultii au corpul lung de 39-42 cm si cantaresc 175-200 g. Alte particularitati distinctive ale acestei specii sunt picioarele scurte si rosii, prevazute cu gheare ascutite, mici si tari. De asemenea, ciocul este de culoare rosie, are o forma curbata in jos, este lung si robust. Ochii sunt mari, rotunzi, cu irisul de culoare neagra. Aripile au un colorit gri-cenusiu, au marginile rotunjite si albe.

Chira de mare Inca

Aceste pasari pot fi vazute zburand in stoluri mari in apropierea coastei, facand scufundari agile pentru a prinde pestele de la suprafata marii. De asemenea, obisnuiesc sa se adune in jurul morselor, leilor de mare, balenelor si cormoranilor pentru a prinde resturile ramase sau pestele speriat de acestia.

In perioada de imperechere femelele isi construiesc cuiburi in pesteri sau in locuri unde exista deja cuiburi parasite de alte specii de pasari marine. De regula o singura femela depune 1-2 oua si le cloceste singura timp de o luna. Dupa eclozarea oualor ies puii care sunt hraniti de ambii parinti timp de sapte saptamani. Dupa aceasta perioada puii au corpul acoperit cu pene, reusesc sa zboare si parasesc definitiv cuibul.

Chira de mare Inca face parte din ordinul Charadriiformes, familia Sternidae. Riscul de disparitie a acestei pasari este scazut.

Video – Chira de mare Inca (Larosterna inca):

https://www.youtube.com/watch?v=KcHETl7HEI4

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.