Home Animale Cormoranul cu ochi albaștri (Phalacrocorax atriceps) – pasărea marină a emisferei sudice

Cormoranul cu ochi albaștri (Phalacrocorax atriceps) – pasărea marină a emisferei sudice

0

Cormoranul cu ochi albaștri (Phalacrocorax atriceps) este o pasăre marină fascinantă, cunoscută pentru cercurile albastre din jurul ochilor, care îi conferă un aspect hipnotic.

Habitatul și distribuția geografică a cormoranului cu ochi albaștri

Familia cormoranilor cuprinde in jur de 30 de specii care sunt raspandite pe toate continentele. Unele specii traiesc in Antartica, sudul Americii de Sud si Insulele Maldive. Din acestea face parte si cormoranul cu ochi albastri (Phalacrocorax atriceps) al carui nume vine de la faptul ca prezinta in jurul ochilor niste cercuri de culoare albastra.

Aceasta pasare partial migratoare prefera insulele si coastele stancoase si este intalnita mai ales in emisfera sudica. In lunile de iarna pot fi observate stoluri mari de cormorani, cautandu-si hrana in larg, iar in sezonul cald, desi sunt foarte sociabile exemplarele traiesc mai mult solitar.

Dieta și strategii de hrănire

Hrana lor consta in pesti, gasteropode, nevertebrate acvatice bentonice si crustacee, pe care le prind facand mici scufundari, inoata pe sub apa in urmarirea lor. Au obiceiul sa zboare in stoluri mici, avand gatul intins,  alcatuind formatii liniare sau in forma literei V.

Caracteristicile fizice și adaptările cormoranului cu ochi albaștri

Pasarile adulte au lungimea corpului de 68-76 cm, deschiderea aripilor de 112 cm si greutatea de 2,5-3,5 kg. Femela este putin mai mica decat masculul. Penajul este asemanator la ambele sexe, de culoare alba pe gat, obraji si partea ventrala si neagra cu nuante albastrui pe cap, gat si partea dorsala.

Exemplarele tinere au penajul maroniu cu alb. Ciocul este de lungime mijlocie, cu partea superioara curbata la varf, de forma unui carlig, cu nari complet astupate ceea ce face ca respiratia sa se realizeze pe gura.

Cormoranul cu ochi albaștri

Cavitatea nazala este in parte inexistenta, cand cormoranii fac scufundari apa este impiedicata sa intre in aparatul respirator. Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, chiar in apropierea bazei ciocului, cu irisul de culoare inchisa. Deasupra ciocului prezinta doua excrescente pieloase de culoare galbena-portocalie. Picioarele sunt scurte, de culoare roz, cu labele mari si palmate, folosite pentru inot dar si pentru a tine de cald oualor.

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada clocitului isi fac cuiburi din alge si noroi, captusite cu fire de iarba, in colonii mari, deseori in apropierea pinguinilor, leilor de mare, albatrosilor. Femela depune doua pana la patru oua de culoare albastruie, pe care le cloceste timp de aproximativ o luna. La clocirea ouelor ajuta si masculul, inlocuind femela pe perioada cat ea se hraneste. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti cu mancare regurgitata, luata de ei din ciocurile parintilor.

Cormoranul cu ochi albastri face parte din ordinul Pelecaniformes si familia Phalacrocoracidae. Nu este o specie in pericol de disparitie. Sunt cunoscute mai multe specii de cormorani cu ochi albastri, care au acelasi mod de trai, dar difera prin coloritul si desenul penajului.

Conservarea cormoranului cu ochi albaștri și amenințările asupra populației

Deși cormoranul cu ochi albaștri nu este în prezent considerat o specie pe cale de dispariție, există totuși amenințări care ar putea afecta populațiile locale. Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru acest prădător marin, afectând distribuția și disponibilitatea hranei sale. Poluarea apelor marine, în special scurgerile de petrol, pot avea efecte devastatoare asupra habitatului și penajului acestei păsări. Cormoranii își pierd adesea capacitatea de a se scufunda eficient în cazul contaminării cu substanțe petroliere.

Video – Cormoranul cu ochi albastri (Phalacrocorax atriceps):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version