Nu in toate tarile lumii in care se sarbatoreste Pastele exista aceleasi obiceiuri. In randurile care urmeaza va vom prezenta cateva dintre lucrurile specifice care caracterizeaza cateva dintre statele importante in ceea ce priveste aceasta sfanta sarbatoare.
Se pare ca Pastele a fost sarbatorit pentru intaia data pe la inceputul anilor 1400 I.Hr, atunci cand Dumnezeu i-a sprijinit pe evrei cand acestia au plecat din Egipt. Potrivit Vechiului Testament, Dumnezeu i-a lasat lui Moise cateva indrumari in legatura cu sarbatorirea Pastelui.
Mult mai tarziu, pe timpul lui Iisus, aceasta sarbatoare a devenit sarbatoarea Invierii Domnului, marcand unul dintre cele mai importante evenimente pentru toti crestinii.
Dupa cum am spus, in diferite tari din lume Pastele este sarbatorit in feluri distincte. Cu toate acestea, pe continentul nord-american, Invierea Domnului este marcata cu incodeierea oualor, la fel ca si la noi, in Romania. De asemenea, la fel ca la noi, oamenii se strang la o masa mare in Duminica Pastelui, iar celor mici li se ofera cadouri de toate felurile.
In Franta, pe data de 1 aprilie se impodobesc casele cu pesti si clopotei confectionati din diferite materiale. Potrivit credintelor francezilor, in Vinerea Mare clopotele zboara pana la Vatican, de unde se intorc pline cu oua de ciocolata. Mai mult decat atat, acestea nu mai bat din Vinerea Mare pana-n intaia zi de Paste.
In Suedia, cu o zi inaintea Pastelui, baietii si fetele se costumeaza in vrajitori si vrajitoare si merg la vecini pentru a le lasa vederi de Paste, pentru care sunt recompensati cu prajituri sau cu bani. De asemenea, in aceasta tara oamenii merg la biserica in Duminica Floriilor pentru sfintirea crengilor de salcie, la fel ca si la noi in Romania.
In Grecia, oamenii cred ca vor avea noroc daca lumina purtata de la biserica pana acasa, dupa slujba de Inviere, nu se stinge. De asemenea, pe numeroasele insule ale acestei tari se desfasoara festivaluri speciale, cu ocazina Pastelui. In Creta, spre exemplu, se organizeaza concursuri cu arme improvizate. In alte regiuni, precum Crofu, oamenii participa la curatenia generala in Martea Mare. Pe partea continentala a Greciei se obisnuieste sa se arda un manechin care-l intruchipeaza pe tradatorul Iuda.
Pe continentul australian, Pastele se sarbatoreste la sfarsitul verii. Aici simbolul Pastelui nu este un iepuras, ci un cangur numit Billy. Australienii participa la o multime de festivitati care mai de care mai interesante cu ocazia acestei sarbatori si care se desfasoara in majoritatea oraselor importante.
Vecinii nostri unguri se pregatesc din timp pentru sarbatoarea de Paste. La fel ca si noi, ei au obiceiul de a vopsi ouale. Mancarurile traditionale care se pun pe masa in aceasta perioada in Ungaria sunt ouale, sunca si kalacs-ul, care este un fel de cozonac. In a doua zi de Paste, baietii au obiceiul de a stropi fetele cu apa parfumata, urandu-le astfel noroc, iar aceste le dau drept cadouri oua vopsite.
In Bulgaria, de Paste, exista obiceiul ca fiecare persoana dintr-o familie sa arunce cate un ou vopsit de la unul la celalalt. Membrul familiei care va avea la finalul acestui joc oul nespart va avea cel mai mare succes in anul cu pricina, potrivit credintelor bulgaresti. La fel ca si la noi si in tara vecina oamenii obisnuiesc sa ciocneasca ouale inaintea mesei de Paste.
In China se spune ca ouale de Paste sunt sacre, reprezentand fertilitatea. De aceea, ele se ofera prietenilor si cunoscutilor cu ocazia acestei sarbatori. De asemenea, oamenii de aici se intalnesc in aceasta perioada si petrec alaturi de cei dragi, sau se roaga.
In Germania exista obiceiul ca de Paste sa se arda brazi ce fusesera impodobiti cu ocazia Craciunului. Se spune ca astfel se va alunga iarna, lasandu-se loc pentru primavara.
In Polonia oamenii se uda intre ei pentru a fi sanatosi si feriti de orice boala. Masa de Paste din aceasta tara se decoreaza cu frunze, iar mancarurile servite sunt asezate chiar pe acestea.
In Mexic aceasta sarbatoare tine nu mai putin de doua saptamani. Prima dintre acestea mai este numita si Saptamana Sfanta, in care se celebreaza ultimele zile din viata Mantuitorului. Cea de-a doua saptamana este numita „Pascua” si, de-a lungul ei, se sarbatoreste Invierea Domnului, dar si sfarsitul postului si a rigorilor acestuia.
In tari precum Slovacia si Cehia, femeile sunt plesnite cu biciul de catre barbati, in Lunea Mare. Biciurile folosite sunt facute din ramuri de salcie. Se spune ca acest obicei este practicat deoarece astfel se crede ca femeile vor ramane ferite de boli si isi vor pastra frumusetea pe toata durata anului. De asemenea, barbatii le stropesc cu apa inainte de biciurea propriu-zisa.
In fine, in Finlanda exista datina ca micutii sa cerseasca pe strada, echipati cu o coada de matura pe care o incaleca. De asemenea, ei trebuie sa aiba fetele murdare de funingine.