Moldova este cea mai cunoscută zonă pentru pelerinaj din România, datorită numeroaselor mânăstiri ridicate de Ștefan cel Mare, dar țara noastră mai are și alte zone în care ne putem regăsi spiritual.

Eu, împreună cu familia mea, m-am hotărăt să facem o astfel de călătorie în zona de vest a României. Am plecat din București, iar prima oprire am făcut-o la mânăstirea Curtea de Argeș. Mănăstirea Curtea de Argeș cuprinde biserica episcopală, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectură din Țara Românească. În apropierea mănăstirii Curtea de Argeș se află fântâna meșterului Manole, constructorul legendar al ctitoriei lui Neagoe Basarab, eroul mai multor balade populare. Balada Monastirea Argeșului spune că meșterul Manole și-a zidit în zidurile acestei magnifice mănăstiri soția (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea. În prezent, clădirea impresionează prin arhitectura ei, dar, în același timp, neguțătorii au profitat de renumele acestui loc și de faptul că aici ajung numeroși turiști și au asediat curtea mânăstiri, astfel încât ai senzația că te afli într-un talcioc.

Mânăstirea Frăsinei Următoare destinație la care am ajuns a fost mânăstirea Frăsinei, din comuna Muereasca, județul Vâlcea. După un drum destul de dificil, printre dealuri, am ajuns la singura mânăstire ortodoxă din România în care femeile nu au voie să intre. Dar la poalele dealului pe care se află această mânăstire se află o bisericuță mică și modestă unde pot intra și femeile, dar în mânăstire regulile lăsate de Sfântul Calinic sunt stricte și spun că nu se mânâncă niciodată carne în mânăstire, că nu poate intra nicio femeie și că nu se face slujbă la miezul nopții până dimineața. Aflată într-un loc izolat, mânăstirea îți oferă locul perfect pentru a medita și de a intra în comuniune cu Dumnezeu.

Intrarea în Mânăstirea Prislop Iar cea mai importantă destinație de pe harta pelerinajului a fost Mânăstirea Prislop. Aceasta este o mănăstire din România, situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. De acest loc se leagă o persoană emblematică din ortodoxie, și anume Părintele Arsenie Boca. Torturat și „vânat” de către securitate până la sfârșitul vietii, Părintele Arsenie este considerat a fi al treilea ctitor al actualei mănăstiri deoarece, în toți anii în care s-a nevoit aici (41 de ani) a pictat fresce și icoane deosebit de valoroase astăzi, a reorganizat viața de obște și a redat mănăstirii strălucirea și frumusețea de care se bucură astăzi mii de credincioși veniți chiar și de peste hotare.

Drumul de la București până în județul Hunedoara este unul destul de ofertant și vă puteți alege diverse rute unde puteți descoperi numeroase biserici sau mânăstiri, frumoase și încărcate de spiritualitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.