Mecca (Mekka – “makka al mukarrama”, insemnand, in araba, “orasul sfant Mekka”), situat in vestul Arabiei Saudite, la 80 de kilometri de Marea Rosie, capitala provinciei cu acelasi nume, este locul de nastere, in secolul al VI-lea, al profetului Mahomet (« Cel Ales », in limba araba). El este cel care a recitat primilor sai insotitori si adepti (sahabas), in momentele de revelatie, versetele din Coran, Cartea Sfanta a Islamului, cuprinzand invataturile lui Allah, transmise prin arhanghelul Gabriel. Impactul Coranului, de-a lungul istoriei, asupra diverselor culturi si civilizatii, a facut din Mahomet o personalitate istorica si religioasa de prim rang.

Pelerinajul la Mecca1

Incepand cu secolul al VII-lea, anual, pelerinajul la Mecca reuneste credinciosi musulmani (astazi, din intreaga lume), simbolizand calatoria spre starea de unitate cu spiritul divin, avand loc in ultima luna a calendarului islamic. Marea Calatorie la Mecca, obligatorie macar o data in viata, este considerata unul dintre cei cinci stalpi ai islamului, alaturi de credinta in Dumnezeul unic, Allah, recunoasterea profetului sau, Mahomet, indeplinirea, de cinci ori, a rugaciunii zilnice, milostenia fata de cei nevoiasi si respectarea postului in perioada Ramadanului (a noua luna a anului musulman, perioada in care, de la rasaritul pana la apusul soarelui, se practica o abstinenta totala).

Exista trei feluri de pelerinaj:

  • Pelerinajul numit « Ifrad», Marele pelerinaj, pentru care credinciosul se angajeaza sa respecte cu strictete toate canoanele, de-a lungul perioadei care preceda aceasta calatorie initiatica si in timpul ei.
  • Pelerinajul « Al Qiran », pentru credinciosul care declara intentia de face Marele pelerinaj (la sfarsitul caruia va oferi drept sacrificiu un animal) si Micul pelerinaj (Umrah), acesta din urma putandu-se efectua in orice perioada a anului.
  • Pelerinajul « Tamattu », care reuneste, simbolic, Marele si Micul pelerinaj, dureaza cinci zile, de-a lungul carora trebuie respectate, strict, mai multe reguli. In prima zi se rosteste intentia de face pelerinajul, printr-o formula ritualica, repetata de trei ori, se inconjoara de sapte ori Kaaba, un sanctuar in forma cubica (de 15 metri inaltime si latura bazei de 12 metri), gol in interior (semnificand ca nimic din lumea materiala nu poate fi obiect al adoratiei), cub despre care se spune ca a fost construit de catre Avraam si Ismail, fiul sau; se fac rugaciunile de dupa-amiaza la Mina, o zona desertica, aflata la cinci kilometri de Mecca. In ziua a doua, la rasaritul soarelui, credinciosii pornesc spre Muntele Arafat (la 20 de kilometri distanta), pentru a face acolo rugaciunea de dupa-amiaza. A treia zi, dupa rugaciunea de dimineata, se face cale intoarsa spre Mina. Aceasta este si ziua sacrificiului unui animal (un miel). In zilele a patra si a cincea, se indeplinesc alte gesturi ritualice (aruncarea a cate sapte pietre, rostindu-se « Allah este cel mai mare », se ocoleste din nou Kaaba, dupa care barbatii se pot tunde si barbieri.

Pelerinajul la Mecca11

In traditia musulmana, efectuarea pelerinajului la Mecca este sansa data credinciosului de a i se ierta pacatele, daca, bineinteles, intentia este una sincera. Sacrificiile, renuntarile, postul, privatiunile de orice fel sunt intelese ca o forma de « linistire a sufletului ».

Anul acesta, sunt asteptati la Mecca peste 1,5 milioane de pelerini musulmani (accesul celor cu alte convingeri religioase fiind interzis).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.