Pelicanul cret, dupa denumirea sa stiintifica Pelecanus Crispus, este o pasare absolut superba, care cuibareste in Rezervatia Biosferei din Delta Dunarii, fiind una din speciile europene de pelicani ce pot fi apreciate si pe teritoriul tarii noastre. Rezervatia Biosferei din Delta Dunarii este considerata a fi cea mai importanta zona de cuibarit a acestei magnifice pasari.

Aspect fizic

Pelicanul cret este pasarea cea mai mare ca si dimensiune dintre pasarile din familia sa si ajunge pana la 180 de centimetri, dimensiune masurata de la varful cozii pana la capatul ciocului. Aripile sale intinse masoara intre 310 si 345 de centimetri lungime. Corpul Pelicanului cret este foarte puternic si destul de greoi, gatul sau este lung si capul destul de mare, cu un cioc ce atinge si 40 de centimetri lungime. Caracteristica acestei specii este acea punga ce se dilata de la baza ciocului. I se spune Pelicanul cret deoarece are penele de pe ceafa si de pe cap crete si moi. Are coada putin rotunjita si aripile sale sunt lungi si deosebit de puternice.

aspect fizic pelican

Are picioarele scurte si acestea au o putere aparte. Degetele sunt unite intre ele, fiind de culoare gri, fapt ce creaza inca o diferenta intre aceasta specie si pelicanul comun care are picioarele roz galbui. Penele au culoarea predominanta de alb spre gri, posterior au o nuanta de albastru murdar si pe gusa prezinta o pata cu pene colorate intr-un usor galbui. Penele din partea inferioara a aripilor sunt de culoare gri spre alb, pre varf fiind un pic mai inchise.

Sacul de la gat este de culoare galbena si poate ajunge pana la portocaliu sau rosu inchis in perioada de reproducere, schimbandu-si gradat culoarea. Pelicanul cret este o pasare galagioasa, ce scoate multe zgomote, printre care grohaieli, mormaieli, suieraturi, zgomote intalnite mai ales cand sunt in colonii mari. Cand zboara, mai mult planeaza si nu o va face singur ci intr-un stol mic care se sincronizeaza perfect. Cand zboara au gatul curbat spre spate.

Habitate preferate si inmultirea

Pelicanul cret prefera in special zonele cu umezeala ridicata precum deltele, estuarele si lagunele si in nici un caz spatiile mici, ci cele foarte intinse cu apa relativ adanca, ce se gasesc aproape de coastele marine. In acele zone vor cauta si hrana si se vor inmulti. Atunci cand isi fac cuibul, pelicanii din aceasta specie vor cauta mai mult stufarisurile ce sunt inconjurate de apa, insulele, grindurile, pentru a se pazi indeosebi de pradatoarele terestre precum vulpile, cainii, lupii, porcii mistreti sau sacalii si evident ca nu vor nici sa fie deranjate.

Citește și:  Pasărea presura sură (Miliaria calandra), o pasăre comună în România

Pelicanul cret prefera sa se cuibareasca in colonii mai mici fata de pelicanul comun si nu va avea nici o jena sa se cuibareasca alaturi si de alte specii acvatice de pasari. Luna februarie este luna preferata de aceste pasari pentru a-si face cuibul, acesta fiind de dimensiuni mari, folosind ca materiale vegetatia acvatica.

Pelicanul cret depune de regula intre doua si trei oua, acestea au culoarea alb, putin murdar, si perioada de incubare este de aproximativ o luna. Lucru ciudat este ca nu clocesc ouale cu burta ci cu picioarele. Puii sunt dependenti de parintii lor pana la varsta de doua luni si jumatate iar cand ies din ou sunt aproape goi, insa intr-o luna trupul lor micut se va acoperi cu un puf usor.

Atat femela cat si masculul au grija sa hraneasca acesti pui, iar micutii iau mancarea cu multa pofta din ciocul parintilor, unde vor gasi peste aproape digerat special pentru ei. De regula doar un pui rezista sa ajunga la stadiul de adult. Aceste pasari sunt numite ihtiofagi deoarece se hranesc doar cu peste si se hranesc fie singuri, fie in grupuri, in apropierea apelor scazute deoarece acelea se aglomereaza cu pesti si astfel captureaza mai usor unele exemplare ce sunt bolnave.

pelican in zbor

Pelicanul cret este o specie dispersiva, el pleaca aproape toamna (mai ales cei din Romania), pe la sfarsitul lunii august, ceva mai tarziu fata de pelicanul comun, catre zone precum Albania, Grecia si Turcia sau chiar in unele zone ale Asiei Centrale, precum India, China, Iran si Irak. In luna februarie se intorc insa, sau chiar in martie in zonele de cuibarit preferate.

Pelicanul cret este o specie pe cale de disparitie care insa este protejata prin lege. Motivele pentru care este pe cale de disparitie sunt acelea ca omul incepe sa interactioneze tot mai mult cu zonele in care aceste pasari isi fac cuiburi sau numeroase zone care au fost desecate si apoi transformate in zone de agricultura sau arderea stufului si multe activitati asemanatoare care au la baza actiunile omului voluntare sau involuntare.

Pe langa toate acestea se mai adauga si cateva evenimente climatice de exceptie precum secetele sau chiar inundatiile, care au dat peste cap total felul in care sunt pelicanii erau obisnuiti sa foloseasca apa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.