Paleontologia este o stiinta fascinanta, care a facut posibila cunoasterea creaturilor preistorice si evolutia acestora. Astfel, printre animalele ale carui fosile au fost studiate de oamenii de stiinta se numara si pelycozaurii, printre care se afla si Varanosaurus.
Fiind un pelycozaur, face parte din grupul animalelor care au dat naste terapsidele, acestea fiind stramosii mamiferelor. Cel care a descoperit fosilele acestei creaturi este paleontologul Ferdinand Broili, iar locul in care le-a gasit se afla in Texas, in anul 1904.
Pelycozaurul Varanosaurus a trait in Permianul inferior, in urma cu 260 de milioane de ani, in regiunile de mal si de deal si se hranea cu reptile de mici dimensiuni, insecte sau pesti. Corpul sau masura 1 metru lungime si avea un cap ingust si alungit de 18 centimetri.
Membrele acestui animal erau scurte, si isi folosea toate cele 4 membre pentru a se deplasa. De asemenea, avea o coada lunga, fiind o reptila asemanatoare mamiferelor.
Falcile pelycozaurului Varanosaurus erau prevazute cu dinti extrem de ascutiti, insa ingusti, motiv pentru care se considera ca principala hrana a acestui animal o reprezentau pestii. Acesti pesti erau prinsi in apele care nu erau adanci, membrele destul de scurte incurajand aceasta teorie.
Datorita dintilor pe care ii avea, se considera ca era un animal carnivor. Totodata, aceasta reptila mica si supla era foarte asemanatoare cu soparlele monitor din zilele noastre. Cu toate ca s-au descoperit numeroase fosile care au permis cunoasterea acestei creaturi, inca se cunosc putine informatii cu privire la aceasta specie.