In fiecare an, vara si toamna se culeg perlele scrise de catre elevi la examenul de capacitate si bacalaureat… An de an, tot mai roditor decat celalalt.
Nici perlele de la bac 2010 nu s-au lasat mai prejos. Dragii nostri elevi continua sa ne amuze, sau poate ca ar trebui sa plangem.
Pe langa clasicile dezacorduri, multi dintre ei nu si-au citit nici macar notitele din timpul liceului. Astfel ca pentru unii basmul este: ”o poveste foarte lunga, cam cat o carte, cu foarte multe personaje incat nu le poti tine minte, si se termina cu o fabula”.
Lucrurile corecte suna cam asa: basmul este specia genului epic in care personajele intruchipeaza fortele binelui si ale raului.
Literatura le-a creat multora probleme. Cine s-ar fi gandit ca „metoda folosita de Ion pentru a pune mana pe pamanturile Anei a fost insarcinarea”. Liviu Rebreanu ar fi de-a dreptul socat sa citeasca perele de la bac din 2010 ale elevilor.
Poetul romanilor, Mihai Eminescu, era un „obsedat dupa tei” pentru ca „la inceputul oricarei poezii este un tei, fie mai gros, fie mai subtire, in functie de numarul strofelor”.
Nu a scapat din vizorul perlelor de la bac din 2010 nici scriitorul roman, director de teatru, Zaharia Stancu. Cu siguranta elevii nu stiu ca a primit premiul Gotfried von Herder, iar romanul sau „Descult” a fost tradus in peste 20 de limbi. Dar ei sunt siguri ca „Zaharia Stancu a scris un roman cand era descult. In plus el a fost si sef de ziar”.
Sa nu credezi ca perle de la bac in 2010 au fost numai la limba si literatura romana. Poate ar trebui sa fim bucurosi ca nu se da si gramatica la bacalaureat. Ajungem la istorie, iar tinerii absolventi de liceu ne asigura ca „atunci cand incepea rascoala, taranii ieseau cu lanternele ca sa poata vedea drumul spre ciocoi”.
Pe unii si geografia ii da pe spate. Uimiti au fost elevii sa descopere ca „Antartica este un continent alb din cauza zapezilor care nu se mai topesc”.
Bacalaureatul nu este un examen greu. Sunt testate cunostinte elementare din mai multe materii. Se pare ca la fel cum „Scoala Ardelena nu a avut un sediu propriu-zis din cauza ca nu aveau fonduri de la austro-ungari” nici scolile noastre nu stau prea bine la acest capitol.
Altii s-au gandit sa ii sugereze lui Ion Heliade Radulescu sa vorbeasca in „Sburatorul”despre aviatorii romani.
Sa ne amintim si de Moromote care a plecat fericit intr-o ”excursie sa vanda cereale”. De ce nu s-o fi gandit Marin Preda si la varianta asta?!
Daca ar fi sa facem un top al perlelor de la bacalureat din anul 2010 lucrurile ar sta cam asa:
- Chiar daca s-a ocupat cu turismul, Calistrat Hogas vorbea foarte bine limba latina
- Manole a zidit-o pe Ana ca sa astupe gaurile din zidurile manastirii
- Poetul isi astepta iubita sa se plimbe cu barca
- Palatul lui Procust
- Autoarea Nichita Stanescu
- Perspectiva narativa imperecheata
- „Iona” a fost introdusa in teologie
- Setea monstrului de sare
- Ultima noapte de dragoste. Intaia noapte de razboi este basm
- Punctele de suspenie te fac sa rumegi mai bine textul
Lista poate continua la nesfarsit. Elevii din ziua de astazi nu mai sunt interesati de limba si literatura romana. Nu mai punem la socoteala ca o mare parte din si-au scris perlele la bac 2010 exact cum scriu pe messenger. Profesorii raman an de an uimiti de ce citesc prin lucrarile de la bacalaureat.
Nu mai e de ceva timp nicio diferenta intre Shtefan Ghiorghidiu si Shtefan Tipatescu. In viziunea multora Ion si Moromete se intalneau la balci si beau rachiu. Pe langa golurile in cultura lor, multi isi manifesta fara jena sentimentele fata de vecina de la parter.
Daca perlele de la bac din 2010 nu au fost atat de tumultoase, cele din 2011 au depasit orice limita. In curand vor scrie ca personajul principal din „O scrisoare pierduta”este Elena Udrea.
„De se vor scula, bacul il vor lua” si elevii ce vor sustine bacalaureatul la 3 materii anul urmator. De-a rasul plansul sunt toate aceste perle de la bac 2010. Multi confunda operele intre ele „ Intr-o zi au venit la moara Gheorghita si Ana, copiii lu’ Mara”.
Din categoria „Oglinda oglinjoara unde se duce aceasta tara” urmeaza si:
- Caragiale este un adevarat mistocar
- Branzovenescu cultiva si vindea branza
- Personal nu sunt de acord cu acest citat pentru ca nu sunt femeie ca Nichita Stanescu sa ma uit toata ziua in oglinda
- Moara cu noroc incepe intr-o zi cu soare cand Mara isi deschide o moara
Oglinda, oglinjoara, mai bine ne lasam de scoala! Sistemul nostru de invatamant a atras numeroase controverse, insa in final nimeni nu a realizat mare lucru. De la bacalaureatul la 6 materii s-a ajuns la un examen la 3 materii iar elevii care termina un liceu la uman nu stiu formule elementare la matematica.