Pescărușul râzător (Larus ridibundus) este o pasăre clocitoare prezentă în România, mai ales în zonele cu bălți și ape dulci. Această pasăre migratoare populează în special bălțile din Delta Dunării și alte zone inundabile, fiind ușor de recunoscut datorită sunetelor sale caracteristice, asemănătoare cu râsetele.
Pescărușul râzător este o pasăre de talie medie, care își construiește cuiburile în colonii, adesea pe suprafețe plutitoare din stuf, și se hrănește în principal cu insecte și viermi.
Habitatul și migrația pescărușului râzător
Pescarusul razator (Larus ridibundus) este o pasare clocitoare raspandita la noi in tara in zonele cu balti mari, cu apa dulce. La inceputul primaverii, cand baltile sunt inghetate, se aduna pe langa rauri mai mari si patrund pana in zonele locuite unde se lasa hraniti de trecatori.
In timpul migratiei, care se face mereu pe acelasi traseu, pescarusii razatori traverseaza Oceanul Atlantic. In tara noastra aceasta pasare populeaza toate baltile din zona inundabila a Dunarii. Este recunoscuta dupa galagia simpatica ce o face in punctele de pescarie unde asteapta in zbor pestii care scapa din navoade sau resturile aruncate in apa.
Caracteristicile fizice ale pescărușului râzător
Numele de pescarus razator vine de la sunetele ce se aseamana cu un raset. Este o pasare sedentara, pleaca numai la inghetul apelor si revine imediat dupa inghet. Cuibareste in colonii pe toate baltile mari.
Reproducerea și ciclul de viață al pescărușului râzător
Pe cap penajul este alb cu o pata maronie in zona fetei. Corpul este alb, aripile au pene cenusii cu margini negre, coada este maro cu negru. Ciocul si picioarele sunt brun inchis, iarna devin rosiatice. Exemplarele tinere au penele cozii si aripilor maronii, iar ciocul si picioarele galbui. Are lungimea corpului de 33-35 cm, deschiderea aripilor de 1 m si greutatea de 250-300 g.
Pescarusul razator cloceste in colonii, pe insule, unde isi construieste cuibul din tupini de stuf. Uneori cuiburile sunt plutitoare, acestea fiind instalate pe corpuri vegetale adunate laolalta. Femela depune doua sau trei oua, pe care le cloceste impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei. Dupa aproximativ 23 de zile, ies puii care sunt neajutorati si trebuie hraniti de parinti.
Dieta și comportamentul pescărușului râzător
Se hraneste in special cu viermi si insecte. Nefiind un scufundator rapid cum sunt alti pescarusi, aceasta specie reuseste sa pescuiasca peste mai putin.
Face parte din ordinul Charadriiformes si familia Laridae.
Curiozități despre pescărușul râzător
Pescărușul râzător are multe comportamente și caracteristici fascinante. De exemplu, deși este o pasăre migratoare, multe exemplare pot deveni sedentare în România, mai ales dacă apa nu îngheață. Aceasta este o specie foarte sociabilă, care trăiește în colonii mari, oferindu-le astfel o protecție sporită împotriva prădătorilor.
De asemenea, pescărușii râzători au fost observați folosind tactici ingenioase pentru a obține hrană, inclusiv urmărind ambarcațiunile de pescuit pentru a prinde peștii scăpați sau resturile aruncate. Un alt fapt interesant este longevitatea lor, pescărușii râzători putând trăi până la 20 de ani în sălbăticie.
Video – Pescarus razator: