Pestele Boarca este o specie mica de apa dulce care traieste in apele invadate de vegetatie acvatica din Europa Centrala si de Est si Asia de Est. Se hraneste in special cu alge unicelulare, plancton, mici organisme din apa, larve de insecte, viermi si crustacee.
Caracteristicile fizice ale peștelui Boarca
Are corpul mare, cu lungimea de 5-11 cm si greutatea neinregistrata, puternic comprimat pe partile laterale si acoperit in intregime de solzi mari si luciosi. Capul este mic comparativ cu dimensiunea corpului inalt, inotatoarele anala si dorsala sunt mari, au multe radii, aripioarele pectorale si ventrale sunt mici si alungite, iar inotatoarea codala este slab bifurcata.
Ochii sunt mari, cu irisul de culoare galben-portocaliu, iar gura este situata in partea semi-inferioara a capului. Coloritul corpului este argintiu, pe partile laterale si mai ales in partea posterioara spre pedunculul codal are o dunga longitudinala verde-stralucitor sau albastra.
Comportamentul de reproducere al peștelui Boarca
Interesant la acesta specie este modul oarecum neobisnuit de reproducere. Masculul in aceasta perioada are corpul albastru-argintiu si burta in culori stralucitoare ca de curcubeu. Femela depune ouale in cavitatea mantalei unei midii vii cu ajutorul unui ovipozitor lung, apoi vine masculul si elibereaza peste oua sperma si le fertilizeaza. Puii cresc in aceasta midie vie fara a-i face nici cel mai mic rau.
Ouale sunt in numar de 220-280 si sunt depuse in grupuri foarte mici, in mai multe cavitati ale mantalei molustelor bivalve. Dupa 2-3 saptamani ouale eclozeaza si apar larvele care in stadiul initial de dezvoltare raman atasate de gazda o perioada scurta de timp, paraziteaza pe aceasta si apoi se raspandesc in apa.
Importanța ecologică și utilizarea în pescuit
Acesti pesti inoata remarcabil ceea ce ii face sa fie foarte originali, mai ales ca traiesc pe fundul nisipos al apelor atat de impanzit de plante acvatice, incat nivelul oxigenului este scazut pentru alti pesti. Ei formeaza grupuri mici si inoata in cursurile de ape lente sau bazinele cu apa stagnata mai ales in zonele cu multe bivalve pentru a se putea reproduce.
Datorita faptului ca mananca mai ales alimente vegetale – alge – carnea sa are un gust amar. Pescarii prind acest peste pentru al folosi ca momeala in scopul de a pescui pestii pradatori – stiuca si bibanul.
Pestele Boarca face parte din ordinul Cypriniformes, familia Cyprinidae si are denumirea stiintifica Rhodeus amarus. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Rolul peștelui Boarca în ecosistemele acvatice
Peștele Boarca joacă un rol important în menținerea echilibrului ecologic al apelor dulci. Consumul său de alge unicelulare și plancton ajută la controlul înmulțirii excesive a acestora, prevenind eutrofizarea apei. În plus, prezența Boarcăi indică adesea un mediu relativ sănătos, deoarece această specie preferă habitatele cu bivalve, care sunt sensibile la poluare.
De asemenea, datorită gustului său amar, Boarca nu este pescuită în scop alimentar, dar este folosită frecvent ca momeală pentru capturarea peștilor prădători, precum bibanul și știuca. Această utilizare în pescuitul sportiv contribuie la economia locală în regiunile în care această activitate este populară.
Video – Pestele Boarca (Rhodeus amarus):