Exista o specie de peste care traieste in apele dulci din estul si centrul Americii de Nord si care la prima vedere da impresia ca ar fi o combinatie intre crocodil sau peste. Numele sau de pestele-caiman sau pestele-aligator vine tocmai de la forma botului ca la crocodil, acesta este lung, aplatizat si reprezinta cam 80% din marimea capului.

Uneori poate fi chiar confundat cu un crocodil daca se tine cont de modul sau interesant de a vana, pur si simplu sta nemiscat in apa, bine ascuns in vegetatia acvatica si isi asteapta prada. In momentul in care aceasta este suficient de aproape se arunca asupra sa plonjand la fel cum face un crocodil si o prinde cu gura, tinand-o in dinti un timp scurt inainte de a o inghiti.

Acest peste-caiman face parte din categoria unor pesti primitivi nord-americani, care impresioneaza prin corpul alungit, capul masiv, gura lunga si maxilarele foarte puternice prevazute cu dintii mari, rari si ascutiti. Are lungimea corpului de 1,2-1,8 m si greutatea de pana la 15 kg. In cazuri exceptionale acest peste poate sa ajunga si la lungimea de 6 m. Are corpul acoperit de solzi mici si rombici, iar coloritul este verde-argintiu, mai intunecat pe partea dorsala si mai deschis pe cea ventrala.

Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, acuitatea vizuala este foarte buna. Inotatoarele dorsala si anala sunt mari si pozitionate foarte aproape de pedunculul codal, aripioarele ventrale si pectorale sunt alungite si cam de aceeasi marime, iar inotatoarea codala este heterocerca.

Peștele-caiman

Are capacitatea sa traiasca si in ape cu o cantitate minima de oxigen, in lacuri mlastinoase sau rauri noroioase deoarece poate sa inhaleze si aer, vezica sa fiind conectata la esofag. Exemplarele tinere au pe partile laterale ale corpului cate o dunga orizontala neagra al carei colorit se deschide in timp. Masculii sunt mai mici decat femelele si au inotatoarele mai amri, mai putin alungite si rotunjite.

Citește și:  Pestele Djelleh (Neoceratodus forsteri) din estul Australiei

Este un peste de prada, foarte activ si lacom, se hraneste in special cu pesti si cand are ocazia cu crustacee. Daca este provocat poate sa raneasca chiar si omul, sa muste cu falcile sale puternice cu dinti ascutiti. Este atras de mirosul de sange si de produse alimentare, mananca si resturi de peste, de mici animale sau ataca pasari acvatice.

Perioada de reproducere poate fi in lunile de primavara sau vara in functie de regiunea in care traieste. Dupa imperechere femela isi depune icrele in apa pe plantele acvatice, acestea nu sunt comestibile drept caviar, din contra sunt otravitoare. Dupa o perioada de numai 7 zile icrele eclozeaza si apare puietul ce se hraneste cu insecte, larve de insecte si mici crustacee acvatice.

Pestele-caiman are denumirea stiintifica de Lepisosteus osseus, face parte din ordinul Lapisosteiformes, familia Lepisosteidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Carnea sa este comestibila si gustoasa, insa destul de dura si are multe oase mici, ceea ce face sa fie mai putin preferata de pescari pentru consum. Este considerat un trofeu in pescuitul sportiv si aruncat inapoi in apa.

Video – Pestele-caiman (Lepisosteus osseus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.