Pestele Ceratias holboelli are un mod de viata bizar (evidentiat mai ales de mascul) si care se aseamana putin cu cel al altor specii de pesti-unditari. Arealul sau este alcatuit din apele Oceanului Pacific, Indian si Atlantic.

Intre mascul si femela exista un puternic dimorfism sexual care consta in dimensiunea si aspectul ciudat al corpului lor. Femela poate ajunge la lungimea maxima de 0,5-1 m, greutatea de 50 kg si are corpul masiv, capul si gura foarte mari. Masculul din contra este foarte mic, chiar minuscul, are lungimea corpului de 1,6 cm, atunci cand isi gaseste perechea patrunde cu dintii ascutiti in carnea ei si traieste ca un parazit. In acest fel sistemul circulator al femelei se uneste cu cel al masculului si astfel acesta din urma este hranit.

Masculul devine dependent de femela pentru a se alimenta, dar isi pastreaza si o parte din functiile organelor vitale: respiratia se face prin branhii, sangele emis de femela este pompat de inima sa. Aceasta relatie neobisnuita intre cele doua sexe apare doar la anumite familii de pesti-pescari: Neoceratiidae, Linophrynidae, Caulophrynidae si Ceratiidae, nu mai este intalnita la alte vietuitoare din grupul vertebratelor.

Citește și:  Pasari albastre feerice, ursitoarea albastră (Irena puella)

Pe partea superioara a corpului femela are un spin dorsal lung si spre pedunculul codal, pe partea opusa inotatoarei anale, prezinta inotatoarea dorsala formata din 3 sau 4 radii. Inotatoarea codala este foarte mare, are radiile ca niste spini, iar inotatoarea anala este alcatuita din 4 radii mici.

Peștele Ceratias holboelli, masculul parazitează pe corpul femelei
Peștele Ceratias holboelli, masculul parazitează pe corpul femelei

Femela nu are deloc aripioare pelviene, dar prezinta pe partile laterale ale corpului aripioarele pectoarale foarte mici, iar deasupra capului un organ lung (de forma unei antene) al carui varf produce lumina. Coloritul sau este negru sau maroniu-inchis-roscat.

Astfel de pesti ososi de prada inoata la adancimi foarte mari de 400-2000 m, in cazuri exceptionale ajung si la 4400 m. Sunt pradatori lacomi, pacalesc prada cu nada luminoasa si cand aceasta este suficient de aproape o prinde cu usurinta in gura mare si larga.

Pestele Ceratias holboelli face parte din ordinul Lophiiformes, familia Ceratiidae. Riscul de disparitie al acestei specii este mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.