Pestele-cutit este o specie de apa dulce care traieste in raurile lente din sudul si sud-estul Asiei, din Insula Borneo, Sumatra, Malaezia si Birmania. De asemenea este distribuit si in raurile mari tropicale din Africa si India. Este o specie noctura, foarte agresiva, isi prinde prada in timpul noptii, iar ziua se odihneste pe fundul apei.

Are lungimea corpului de 0,87-1 m si un aspect foarte interesant care il face sa se diferentieze foarte bine de alte specii de pesti ale acestui gen. Femela este mai mare decat masculul, ambele exemplare cresc foarte repede si ating dimensiuni destul de mari. Corpul sau este puternic aplatizat pe partile laterale, iar pe spate are o cocoasa pronuntata (care lipseste la exemplarele tinere, ce nu au ajuns la maturitatea sexuala).

Coloritul sau este predominant negru, iar pe partile laterale cu reflexii argintii are cateva pete rotunjite care au coloritul negru-intens si marginile luminoase. Inotatoarea anala este foarte lunga si ingusta, formata din 94-141 radii, se intinde din dreptul operculelor si pana la inotatoarea codala, unindu-se cu aceasta din urma. De la forma ei speciala vine si denumirea speciei de pestele-cutit.

Inotatoarea dorsala este destul de ingusta si mica, se aseamana cu o pana, aripioarele pelviene sunt mici au un numar de 3-6 radii, iar aripioarele pectorale sunt doar putin mai mari, formate din 11-17 radii. Capul este mic, botul ascutit, gura presarata cu dinti, iar ochii proeminenti, rotunzi, pozitionati destul de aproape de varful botului.

Citește și:  Colibriul gigant (Patagona gigas), o pasăre migratoare din Anzii Cordilieri

Vezica gazoasa la pestele-cutit este modificata si transformata intr-un organ respirator cu ajutorul caruia el ia aer in momentul in care se ridica cu botul la suprafata apei. De asemenea pestele are obiceiul sa se rostogoleasca in apa si sa-si expuna flancurile gri-argintii.

Pestele-cutit-Notopterus-chitala.jpg

Acest peste este foarte apreciat de acvaristi datorita aspectului sau deosebit si comportamentului destul de agresiv comparativ cu al altor specii. In conditii de captivitate poate fi tinut inr-un acvariu foarte mare, de pana la 200 litri, deoarece el poate ajunge pana la lungimea corpului de 1 m.

Duritatea apei trebuie sa fie de 4-20 dH, pH-ul de 6-8, iar temperatura cuprinsa intre 24-29 grade Celsius. In fiecare saptamana un sfert din apa din acvariu trebuie inlocuita, deoarece pestele traieste doar in apa bine filtrata si aerata. In captivitate poate fi hranit cu Tubifex, mormoloci, puiet de peste, inima si carne de vita.

In perioada de imperechere masculii sunt foarte agresivi intre ei, deseori, in urma confruntarilor, unul dintre rivali moare. Femela depune un numar mare de icre galbui, care variaza intre 10-10000. La numai 5 zile ouale eclozeaza si apare puietul. Exmplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3 ani.

Pestele-cutit este o specie comuna pe continentul Asiei de Sud si Sud-Est, nu este considerata in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Osteoglossiformes, familia Notopteridae si are denumirea stiintifica de Notopterus chitala.

Video – Pestele-cutit (Notopterus chitala):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.