Pestele-cutit este o specie de apa dulce care traieste in raurile lente din sudul si sud-estul Asiei, din Insula Borneo, Sumatra, Malaezia si Birmania. De asemenea este distribuit si in raurile mari tropicale din Africa si India. Este o specie noctura, foarte agresiva, isi prinde prada in timpul noptii, iar ziua se odihneste pe fundul apei.
Este un prădător nocturn, preferând apele lente și bine oxigenate ale râurilor tropicale.
Caracteristici fizice unice
Are lungimea corpului de 0,87-1 m si un aspect foarte interesant care il face sa se diferentieze foarte bine de alte specii de pesti ale acestui gen. Femela este mai mare decat masculul, ambele exemplare cresc foarte repede si ating dimensiuni destul de mari. Corpul sau este puternic aplatizat pe partile laterale, iar pe spate are o cocoasa pronuntata (care lipseste la exemplarele tinere, ce nu au ajuns la maturitatea sexuala).
Coloritul sau este predominant negru, iar pe partile laterale cu reflexii argintii are cateva pete rotunjite care au coloritul negru-intens si marginile luminoase. Inotatoarea anala este foarte lunga si ingusta, formata din 94-141 radii, se intinde din dreptul operculelor si pana la inotatoarea codala, unindu-se cu aceasta din urma. De la forma ei speciala vine si denumirea speciei de pestele-cutit.
Inotatoarea dorsala este destul de ingusta si mica, se aseamana cu o pana, aripioarele pelviene sunt mici au un numar de 3-6 radii, iar aripioarele pectorale sunt doar putin mai mari, formate din 11-17 radii. Capul este mic, botul ascutit, gura presarata cu dinti, iar ochii proeminenti, rotunzi, pozitionati destul de aproape de varful botului.
Comportament și dietă
Peștele-cutit este un prădător eficient, preferând să vâneze în timpul nopții. El folosește simțul său dezvoltat pentru a detecta mișcările prăzii în apă, capturând insecte acvatice, crustacee mici și puiet de pește. Un comportament interesant al acestei specii este obiceiul de a „patrula” fundul apei, căutând hrană, dar și de a-și proteja teritoriul de intruși.
Vezica gazoasa la pestele-cutit este modificata si transformata intr-un organ respirator cu ajutorul caruia el ia aer in momentul in care se ridica cu botul la suprafata apei. De asemenea pestele are obiceiul sa se rostogoleasca in apa si sa-si expuna flancurile gri-argintii.
Peștele-cutit în acvaristică
Acest peste este foarte apreciat de acvaristi datorita aspectului sau deosebit si comportamentului destul de agresiv comparativ cu al altor specii. In conditii de captivitate poate fi tinut inr-un acvariu foarte mare, de pana la 200 litri, deoarece el poate ajunge pana la lungimea corpului de 1 m.
Duritatea apei trebuie sa fie de 4-20 dH, pH-ul de 6-8, iar temperatura cuprinsa intre 24-29 grade Celsius. In fiecare saptamana un sfert din apa din acvariu trebuie inlocuita, deoarece pestele traieste doar in apa bine filtrata si aerata. In captivitate poate fi hranit cu Tubifex, mormoloci, puiet de peste, inima si carne de vita.
Reproducerea și ciclul de viață
In perioada de imperechere masculii sunt foarte agresivi intre ei, deseori, in urma confruntarilor, unul dintre rivali moare. Femela depune un numar mare de icre galbui, care variaza intre 10-10000. La numai 5 zile ouale eclozeaza si apare puietul. Exmplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3 ani.
Pestele-cutit este o specie comuna pe continentul Asiei de Sud si Sud-Est, nu este considerata in pericol de disparitie. Face parte din ordinul Osteoglossiformes, familia Notopteridae si are denumirea stiintifica de Notopterus chitala.
Adaptabilitatea peștelui-cutit la diferite condiții
Peștele-cutit s-a adaptat excelent în diverse tipuri de ape dulci, inclusiv râuri cu curgere lentă, lacuri și chiar bazine artificiale. Deși este originar din Asia de Sud-Est, această specie a fost introdusă în alte regiuni, inclusiv în Africa, unde s-a integrat rapid în ecosistemele locale.
Capacitatea sa de a respira aer atmosferic, datorită vezicii gazoase specializate, îi permite să supraviețuiască în ape cu conținut scăzut de oxigen, oferindu-i un avantaj evolutiv important.
Importanța economică și ecologică
Peștele-cutit joacă un rol semnificativ în ecosistemele sale native, contribuind la controlul populației de insecte și pești mai mici. În același timp, este considerat o specie valoroasă pentru pescuitul comercial, fiind apreciat pentru carnea sa gustoasă.
În acvaristică, este adesea ținut pentru frumusețea sa și comportamentul interesant, dar necesită un mediu atent monitorizat pentru a preveni agresivitatea față de alte specii.
Video – Pestele-cutit (Notopterus chitala):