Familia Elopidae cuprinde specia de pesti Elops saurus care este distribuita in apele din Atlanticul de Vest, America Centrala, Caraibe si Golful Mexic la sud de Brazilia. Multe exemplare traiesc si in Oceanul Pacific de Vest, dar si in Oceanul Indian. Particularitatea sa consta in faptul ca are o placa jugulara cu structura osoasa in centrul maxilarului inferior.

Acest peste are un colorit gri-albastrui in nuante mai inchise pe parte superioara a corpului si mai deschise pe cea inferioara. Partea ventrala are reflexe galbui ce se intind si pe partile laterale.

Corpul este subtire, fusiform, aplatizat lateral, acoperit in intregime cu solzi mici si fini. Lungimea maxima a unui exemplar adult ajunge la 1 m, iar greutatea la aproximativ 7 kg. Majoritatea au lungimea de 60 cm si greutatea doar de 1,5 kg. Botul este rotunjit, ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, iar irisul este de culoare deschisa.

Inotatoarea codala este adanc bifurcata, alcatuita din doi lobi simetrici si mari. Inotatoarea dorsala este foarte mare, pozitionata pe mijlocul spatelui, aripioarele pectorale sunt mici, aripioarele ventrale sunt triunghiulare, iar inotatoarea anala este putin extinsa, are mai putin de 22 de raze.

Elops saurus
Elops saurus

Pestele Elops saurus are obiceiul sa faca salturi mici la suprafata apei, sa sara rapid cand este prins, iar pentru a se hrani ataca mai ales bancurile de pesti mici. In perioada de reproducere femelele se retrag din apele din apropierea tarmurilor, din estuare si apele litorale in zona pelagica pentru a-si depune ouale.

Expertii au ajuns la concluzia ca se reproduc la distante mari in largul marii, la cca. 160 km distanta, iar dupa eclozarea oualor apar larvele care migreaza in deriva, spre apele de coasta, spre litorar. La inceput larvele consuma zooplancton, iar pe masura ce cresc se hranesc cu pesti mici si crustacee.

Speranta de supravietuire a pestelui Elops saurus este de aproximativ 6 ani.

Video – Pestele Elops saurus:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.