Pestele Exocoetus volitans face parte din familia pestilor zburatori Exocoetidae insa spre deosebire de celelelalte specii (cum este de exemplu pestele zburator de Altantic – Cypselurus heterurus) nu poate fi considerat de catre cercetatori un zburator propriu-zis, avand in vedere faptul ca el doar planeaza deasupra apei, ce-i drept pe distante de pana la 200 m.
Inoata in apa cu o viteza extraordinara (poate ajunge si la 50 km/h) iar din cand in cand apare la suprafata acesteia alunecand pe o distanta destul de mare. El este ajutat de inotatoarele sale pectorale foarte dezvoltate, hipertrofiate, intarite, pozitionate foarte aproape de cap, dar si de miscarile vibrationale ale inotatoarei codale adanc bifurcata. Pentru a decola bate foarte rapid din coada sub suprafata apei si astfel realizeaza propulsia necesara, iar pentru a se desprinde de suprafata marii isi extinde cat mai mult aripioarele pectorale.
Cu cat viteza sa este mai mare cu atat poate sa planeze mai mult. In aer, la o viteza de 65 km/ h poate plana pana la 12 secunde, uneori si mai mult. Conform unor cercetatori pestele atinge uneori cu inotatoarea codala suprafata apei si astfel obtine propulsia suplimentara, vibratia unei accelerari spre a plana pe o distanta si mai mare.
Traieste in bancuri mari in toate apele tropicale si subtropicale ale oceanelor (Atlantic, Indian si Pacific) si marile adiacente acestora. Frecvent apare in Marea Mediterana si Marea Caraibilor. Este o specie pelagica, care inoata in largul oceanului, mai putin apare in apropierea tarmurilor sau a zonelor de coasta.
Exemplarele adulte au lungimea corpului de pana la 18-20 cm si un colorit in nuante de albastru-inchis pe partea dorsala si gri-argintiu pe cea ventrala. Atat aripioarele cat si inotatoarele sunt simple si nu prezinta desene de culoare, dungi sau pete. Ca aspect general pestele Exocoetus volitans are corpul fusiform, acoperit complet cu solzi mari ce au curbura egala.
Inotatoarele anala si dorsala sunt aproximativ de aceeasi marime si pozitionate una in dreptul celeilalte, pe partea ventrala respectiv dorsala a corpului. Aripioarele pelviene sunt foarte mici, au o forma alungita. Inotatoarea dorsala are de obicei un numar de 12-15 radii, iar cea anala 12-14 radii. Capul este alungit, botul scurt, mandibula proeminenta, ochii rotunzi si mari, in spatele lor apar operculele late.
Perioada de reproducere la aceasta specie are loc in lunile de primavara si vara. Femela depune icrele in apa, acestea sunt simple, cu diametrul de 2 mm, plutesc la suprafata marii. Hrana pestelui Exocoetus volitans consta din plancton si mici crustacee. La randul sau devine o prada preferata a altor pesti rapitori, de care incearca sa scape prin acest comportament specific de a plana la suprafata apei.
Peste Exocoetus volitans face parte din ordinul Beloniformes si nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare este foarte mare.